Gott nytt år

....önskar jag er alla antingen ni är läsare eller vanliga dödliga...

En otroligt vacker morgonpromenad fick Arwen och jag. En blek sol lyste över rimfrostlandskapet och luften var stilla och krispig. Några hjortar sprang över de vackra ängarna  nere vid Genarp och stod sedan stilla på en kulle ett ögonblick innan de fortsatte in i skogen. Herr Bergman hade inte kunnat få till det snyggare!

Gårdagens oxsvanssoppa var en sann delikatess, riktig festmat. Vi åt hembakad focaccia, som fanns i frysen, till. Mat som rekommenderas att laga, men man måste inse att det inte är snabbmat precis. Buljongkoket måste stå till dagen efter så att man kan lyfta bort fettkakan, som blir ganska tjock.



Här saknas både morot och purjolök,
men svansen ser väldigt fin ut.


Focaccia är ett trevligt bröd att baka själv och det blir minst lika gott som köpevarianten. Det är ju inte något lågkaloribröd precis, men serverat tll en soppa är det helt ok.

I dag kommer kaloriintaget att bli avsevärt. Vi firar tillsammans med goda vänner i Hofterup och middagen ser likadan ut som den gjort de trettiofyra år (!) traditionen funnits, med ett par små ändringar. Den inledande Campbellsoppan är ersatt med hemkokt fasansoppa, ljuvligt god och säkert arbetskrävande. Mig gjorde det inget att Campbells buljong försvann ur deras sortiment. 


Tomatsoppan säljs nog fortfarande..



Därefter kommer bakad potatis med löjrom, rökt lax och spenat och oxfilé med  hasselbackspotatis och bearnaissås. Sist en desserten som är ny för varje år och alltid lika god. Arbetet under middagen, med att steka oxen och skiva lax o s v sköter herrarna så värdinnan får lite välbehövlig vila. Det hela är överhuvud taget en avslappnad tillställning där jag brukar vara först i säng någon gång vid ettiden och de värsta nattramlarna just har gått och lagt sig när det är dags att äta frukost!

Så har vi överlevt första dygnet med värme enbart serverad av värmepumpen och det verkar funka. På ovanvåningen har vi stängt elementet i gäst-/kattrummet och det kändes svalare än vanligt men katterna bryr sig nog inte. Sovrummet värmer vi upp under dagen för där är "satankallt" efter att två fönster varit öppna under natten. I morse var innetemperaturen tio gradet. Plusgrader får jag kanske tillägga! Kallt på natten och varmt på dagen = skönt inneklimat!

Och så, så klart, en sommarbild:



Denna ljuvliga blå vinda "Blaue Mauritzius" är ett måste i blomlådorna (10 st) på huset 
och i några krukor i trädgården varje sommar. Blommar överdådigt från maj till frosten kommer.

Något år lyckades vi ta sticklingar, annars brukar den alltid finnas att köpa hos Vellingeblomman.




 

Jag har redan önskat er gott nytt år så nu jag säger bara godmiddag.


Skogseva




 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0