Lagligt?

Det finns länder vars jord jag aldrig vill trampa. Afghanistans jord hör dit. Landets egna kvinnor får inte heller trampa Afghanistans jord. De ska, om mannen så har bestämt, stanna innanför hemmets väggar. Jag undrar hur det ser ut i huvudet på de styrande män som, efter godkännande av president Hamid Karzai, infört en ny äktenskapslag som ger mannen rätt att våldta sin hustru och hålla henne instängd i hemmet. Och jag undrar hur det gick för de kvinnor som faktiskt protesterade mot den nya lagen.
Denne mans kvinnosyn hör icke hemma
i vår tid...Om Afghanistan under talibantiden:
" De rättigheter för kvinnor som funnits på ett fåtal ställen, som rätten till hälsovård, togs ifrån dem och de flesta tvingades att gifta sig med talibanska män. Många kvinnor blev även bortförda och mördade. Ända sedan 1996, när talibanerna tog över, har kvinnor varit tvungna att bära burqa på offentliga platser samt följas av en manlig släkting. Om de bröt mot någon av reglerna straffades de med slag och bojor, och om de hade nagellack kunde de få fingrarna avhuggna.

Talibanerna har förbjudit kvinnor att arbeta utanför hemmet, om det inte gäller sjukvård. Det gör det väldigt svårt för ensamstående mödrar att försörja sig, eftersom lönen inte är den bästa. För att förhindra att kvinnor lär sig för mycket får de inte gå i skolan längre än till åtta års ålder. Läskunnigheten bland kvinnor i Afghanistan är därför lägre än 10 %.

Efter att kriget i Afghanistan började är det fortfarande samma lagar som gäller, men de tolkas mycket hårdare. Kvinnorna blir slagna för allt från fel färg på strumporna till att de tittar upp för att inte snubbla. Om en man inte finns i närheten får barnen födas hemma, även om det finns en risk att modern kan förblöda."
Min privata undran: Är det bättre nu?


Inga kommentarer behövs.Vad jag undrar ännu mer över, är hur de kvinnor som gjorde en motdemonstration tänker. De som tycker att det är mannens rätt och rättigheter som befästes i den nya, sjuka, lagen. Som inte ifrågasätter. Som är förblindade av religionen och menar att den nya lagen bara är en färlängning av islams arm. Ickeifrågasättande kvinnor som kastar sten på sina medsystrar, vilka inte accepterar mannens "rätt" att våldta. Indoktrinerade kvinnor som kastar sten på sina medsystrar, vilka inte accepterar mannens "rätt" att stänga dem inne.

Stackars förvillade, okunniga kvinnor som fortfarande, 2009, kan bekänna sig till en tro där kvinnan, i den värsta och strängaste uttolkningen, inte är något annat än mannens underlägsna och intet värda slavinna.

Skogseva


 


Kommentarer
Postat av: Inger

Förfärligt.........tänk så bra vi har det i Svedala!!

2009-04-17 @ 09:26:22

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0