Rörande urinrör

När Gud skapade kvinnan slarvade han med urinrörskonstruktionen. Man kan ju tycka att resultatet skulle bli bättre med tanke på att han faktiskt hade fixat ett fint fungerande rör tidigare. Adams. Långt och fint. Eventuella bakterier som försöker ta sig upp genom det röret hittar aldrig fram. Går vilse redan halvvägs och dör av utmattning.En levande och grann bakterie.Men så skulle Gud alltså till att göra en kvinna, med allt vad det innebar. Han hade ju faktiskt aldrig gjort någon tidigare. Bara en man. Och det var ju mycket enklare. Såklart. Men en kvinna med alla hennes tillbehör... Det skulle förutom allt annat vara äggstockar och äggledare, livmoder och urinrör. Javisst,  ja - urinrör! "Hoppsan, hur ska det få plats", tänkte nog Gud. "Här är ju redan fullt! Jag får kapa det en liten bit." Och så kapade han av ett långt stycke som han slängde på sophögen, och de fem centimeter som blev kvar tråkade han ihop med allt annat inkråm som han sedan stoppade in i kvinnan. Som blev ett sant måndagsexemplar om man tänker på rördragningen!


Kvinnligt inkråm.

I kvinnans korta urinrör frodas allt som frodas kan. Minsta lilla bakterie hittar dit och förökar sig tusenfalt. Urinvägsinfektioner och blåskatarrer. Feber och frysningar. Jämmer och elände. På grund av Guds lilla misstag har jag varit tvungen att äta många kurer antibiotika i mitt liv. Jag är en bidragande orsak till att bakterier blir resistenta. De fortsätter glatt att kräla omkring i mig i den icke fungerande antibiotikasoppan. Jag är kanske den som därmed slutligen kommer att orsaka människans undergång och tippa denna värld över ända. Bara för att Gud inte satte sig ner och tänkte till ordentligt i sitt kvinnoskapande!


Detta är icke Gud som funderar över något
av alla sina och mänsklighetens problem,
utan Rodins "Tänkaren".


Det finns konstiga saker som verkligen inte är skapade av en Guds hand, utan av någon som tänker mera kommersiellt. En tingest som ska få oss kvinnor att för en kort stund fungera som män. En kisstrut. Vi ska likt män stå upp och kissa. Slippa sitta på en förorenad allmän toalettstol. Vi kan helt enkelt ställa oss bakom en buske och på något vis, jag vet inte hur, aptera struten och stå där och kissa rakt in i busken.


 


Kissstruten är made in Denmark. Undrar
om det finns en marknad för den. Jag
känner inget behov - av denna i alla fall....Tja... jag vet inte precis. Ett sätt är att försöka hålla sig och gå på den toalett man känner sig säker på - den egna. Den där bara egna välkända bakterier bor.
kristianstadsgatan skyltar text


Kommer ni, som har några år på nacken, ihåg denna skylt som satt på
insidan av lägenheternas toalettdörrar. En ramsa som man kunde utantill
när man var barn på 40- och 50-talet.
 Fram för friska urinrör - och om de inte är det, fram för effektiv medicin! Jag för min del önskar att forskarna struntar i strutar och satsar på att få fram effektiva "kiss"piller - åt oss som är skapta med sekunda rör!
God middag denna vackra vårdag önskar


Skogseva

Smådjursdöd

Skötebarn numero ett, Oleandern har fått små, små hyresgäster - spinn. Djur som inte är lika roliga som en hund eller en katt till exempel. Och så är de så förfärligt många. Och svåra att bli av med. Nu har jag sprutat med det svaga gift som finns i handeln fyra gånger, något lite hjälper det väl. Kvalstren är färre nu än när jag upptäckte dem i alla fall.
Spinnkvalstret är liten men rapp i benen. Bor gärna på
undersidan av bladen. Det finns rovkvalster att köpa
för utplacering i växthuset där de kan beta sig mätta.


Oleandern är en väldoftande skönhet som jag inte gärna vill bli av med så lite extra pyssel och omsorg måste läggas ned på henne. I dag har hon fått en stor och fin ny kruka och massor med mullig jord runt sina fötter. Hon har flyttat  ut i växthuset och jag har byggt ett litet tält åt henne för att skydda henne mot kalla nätter. Blir det för kallt får hon lyftas ned i källaren. Hon är lite för stor för att kånkas in i huset igen.


 

Denna gula Nerium Oleander 'Luteum Plenum' är riktigt
åtråvärd. Kan nog köpas i England om man har vägarna förbi.


Växthuset ser inte så roligt ut just nu. Skräpigt och med smutsiga glas. Nästa helg blir det växthusstädning. Högtryckssprutan åker fram för spolning både inuti och utanpå. Cementplattorna behöver också en duvning, det har börjat växa mossa på dem.
Växthuset ligger skönt inbäddat i grönskan.


När växthuset väl är skurat börjar säsongen. Tåliga växter åker ut. Tomatplantorna härdas där. Sedan börjar vi äta lunch där ute vackra dagar. Efter hand som dagarna blir längre och varmare utökar vi med middag och fram i juni äter vi alla måltider där - oavsett väder. Ljuvliga hus, fantastiska säsongsförlängare.

Vi är omgivna av blommande växter och frodiga tomatplantor i växthuset.
Blomfärgen försöka jag hålla till övervägande blå. Ljusblå petunia är
otroligt tacksam och tillsammans med blå vinda ett måste varje säsong.I dag möblerade jag om i sovrummet. Flyttade ett pyttelitet bord från fåtöljens vänstra sida till dess högra. Mitt vanesinne sparkade bakut. Mina ögon mådde dåligt. Varför har jag så svårt för omändringar. Är det min trygghet som sätts på spel. Av att ett bord flyttas en meter åt sidan...God middag önskar


Skogseva

Fruktkompost

Sov alldeles för länge - sommartidsomställningen hade gått mig totalt förbi, så helt plötsligt var klockan 11 och frukosten inte avklarad - tjosan, som det kan bli! Den frukost som återigen består av bröd, smör, kaviar, ost och marmelad. Juice och mjölk med kaffepulver i. Livet leker! På med kläder och ut och andas vårluft. Lyssna på fåglarna och titta på de förhatliga mulllvadshögarna.
Vi kommer aldrig att få en perfekt gräsmatta
och det gör ingenting. Den gräsmatta vi har
är bara naturgräs som är nedklippt. Jag lägger
min kraft på rabatterna så får mullvadarna
lägga sin kraft på gräsmattan...


Jag grävde nytt hål och flyttade fällan - någon gång ska jag väl lyckas överlista det elaka lilla djuret. Nu finns det snart inte ett hörn i trädgården där mullvaden inte har underminerat rabatter och gräsmatta. De måste springa runt i tusentals under våra fötter. En tröst är att när gräsklippningssäsongen startar flyttar mullvadarna till lugnare nejder. Drar sig bort från bullrande klipparen och drar med hustru, barn, kusiner och bryllingar in i den betydligt lugnare fårhagen där de kan härja utan att någon ständigt och jämt springer efter dem med fällor i högsta hugg!
Får och mullvadar får samsas i samma hage - det är inga
problem för fåren i alla fall. Så här rara är lammungarna när
de kommer till oss i månadsskiftet april/maj.


Dagens stora händelse blev att dra igång Gröna Johanna, vår varmkompost. Det var minsann inte bara att slänga matresterna direkt i behållaren. Först skulle det  vara ett bottenskikt av grovt trädgårdsrens i form av klippta grenar och löv. Sedan ett lager finare trädgårdsrens, därefter ett lager av min suveräna stallgödsel = komposterad fårgödsel. Nu var det klart för den första tömningen av hopsamlade matrester. Gårdagens fruktskal bars ut i triumf och tömdes ned i Johannas mage.
Händelsen förevigades naturligtvis. Här åker
resterna från en fruktsallad ner i Johanna.


En liten plutthög av apelsin-, banan- och andra skal ligger nu och väntar på att maskarna ska göra sitt arbete och förvandla dem till mull. En omorganisation har gjorts i köksskåpet för att stora hinken med lock ska få plats. Däri ska alla matrester, förutom kött och fisk som är lite äckligt och illaluktande, och allt hushållspapper hamna. Bli till mat åt maskarna och sedan till mull åt rabatterna. Förunderliga kretslopp. Fantastiska nedbrytningsprocess. Det finns bara en fråga i min skalle - VARFÖR HAR VI INTE GJORT DETTA TIDIGARE!


Frågetecken

..det kan man fråga sig...


Efter detta stora steg mot ett naturligare leverne åkte vi och tränade och kände oss ännu duktigare och sundare. Så sunda att vi med gott samvete kan äta några, kanske inte så sunda, löjromstoast. En välkomstmiddag nummer två. Maken matar mig med favoriter - jag måste varit saknad. Gårdagens caesarsallad var - mmmmmmm... Dagens toast kommer att bli minst lika god.
Löjromstoast:
100 g löjrom
4 skivor vitt formbröd
1 msk smör
1/2 dl crème fraiche


Garnering:
1/2 rödlök
dill

1. Lägg löjrommen i ett kaffefilter och ställ i kylen i cirka 2 timmar för att den ska vätska av sig. (Hoppar vi över)
2. Skär brödet i rektanglar (vi tar hela brödskivor) och stek det frasigt i lite smör. Forma rommen till "ägg" med hjälp av teskedar, och lägg på brödet. Forma crème fraiche på samma sätt och lägg bredvid.
3. Finhacka rödlöken.
Garnera toasten med lök och en dillvippa.Mer behövs inte för att man ska må bra!God middag önskar


Skogseva

Ingenting

i dag heller...

Har just kommit hem från fyra timmars bilkörning. Trött. Har inte lust att skriva. Så otroligt väl mottagen av käre maken med en middagssallad - Ceaserdito -mycket vitlöksdigert och gott!Caesar-sallad


2 -4 port


1-2                 Romain-sallad-huvuden

7                    skivor ljust formbröd  (lätt luft- eller ugnstorkade, lättare att skära i kuber då)      

2 msk            smör

1 msk            god olivolja

1                     stor klyfta vitlök


Sås

2                    ägg

2                    stora klyftor vitlök

1 burk            sardeller i olja

2 dl                grovriven parmesanost

1/2                 citron

1 krm             svartpeppar

1 tsk              Worcestershire-sås

1 dl                god olivolja


Sätt ugnen på 225 °C. Skär brödskivorna i tärningar (ca 1 cm). Hetta upp smör och olja på en braspanna i ugnen. Lägg på brödtärningarna, pressa över vitlöken  och stek och vänd tärningarna tills de är lagom gyllenbruna. Tag ut krutongerna ur ugnen och låt dem svalna på en tallrik.


Gör såsen genom att blanda alla såsingredienserna utom olivoljan i skålen (med knivkors) i en matberedare. Kör samman allt på hög hastighet till en jämn och slät konsistens. Tillsätt sedan olivoljan i en tunn stråle medan kniven fortfarande roterar snabbt.


Bred ut salladen, skuren eller riven i lagom bitar, på serveringstallrikar. Fördela såsen över och ovanpå den krutongerna.Detta är vårt eget recept på Caesarsallad, som har kommit till efter mycket testande fram och tillbaka - en favorit som vi ständigt återkommer till när vi är vitlökssugna (och det är vi alltid).
God kväll kära läsare önskar


Skogseva

Stängt

...på grund av födelsedagsmiddagsförberedelser.

Det tar sin tid med dammsugning, toalettstädning och matlagning - någon blogg hinns verkligen inte med!God middag önskar


Skogseva

Kortkort

Helt kort:

Solig dag med samma sorts torra flingor i luften som i går. Heldag i Kalmar stad med mycket handlande och travande - inte så mycket som är sig likt sedan jag bodde här för tjugo år sedan. Bara kalmaritiskan som skaver i öronen på samma sätt som säkert min skånska gör i kalmaröron.
Storgatan i Kalmar.


Stor veckohandling som är imponerande gigantisk om man som sonen och svärdottern har tre barn varav två tonåringar och en nästan tonåring. Tur att den perioden i ens liv är över...  Lunch åts mitt i shoppingen, Raggmunkar med fläsk och rårörda lingon - åt pipsvängen med dieter. Jag har fått en del tips av svärdottern hur man kan förhålla sig till mat med hjälp av KBT. Enkla tips som jag genast tog till mig och ska testa. Jag har lite problem med gränssättningen nämligen... När det gäller mängder alltså.
Kognitiv beteendeterapi var det alltså...


Tittade på sonens läkarpraktik i centrala staden, ny för honom så den har jag inte sett tidigare. Snyggt, med gamla fina rum, högt i tak och mycket atmosfär - där kan man nog känna sig välkomnad som patient.

Nää.. vita rockar är ute. Nu är det kortärmat
och randigt till de vita byxorna.
 

Jag har bakat födelsedagstårta, den Rörträsktårta jag berättade om för en tid sedan. Nerifrån och upp: Mandelbotten, kolasås, vispgrädde, kakaopulver. Förödande gott.
Rörträsktårta - igen. Jag har bakat en som täcker
en hel plåt!


Nu ska jag sätta mig och titta på en film, kanske det blir "Låt den rätte komma in". Mycket roligare att se filmerna på stor duk än på en liten tv-skärm. I går såg vi en ruggig historia "No country for old men" - jag låste om mig när jag gick och lade mig i gästhuset i...God natt och sov gott den som kan.


Skogseva

Våffeldagar

Strålande solig dag i Småland. Små lätta flingor föll i solskenet - jodå, det är möjligt. Och vackert. En liten tur till Öland för att hämta en trasmatta som dottern beställt hos en "vävdam".  Bland lagret av trasmattor fanns vackra svart/grå längder vävda på svart varp - mycket snygga!
Det finns många sätt att visa upp sina alster
- detta är väl en ganska trevlig exponering.


Våffeldagen ska firas med frasvåfflor, det var länge sedan. Våfflor går man upp i vikt av, det vet jag. En sommar vistades käre maken och jag i Dalarna någon vecka. Dagarna avslutade vi med att grädda våfflor. Varje dag. Med vispgrädde därtill. Vi blev feta!


vffla2.jpg image by ljungblom

Fettavsättande produkt.


I dag ska våfflorna föregås av majssoppa, som jag aldrig har ätit förut, men det är säkert gott. I detta hus serveras inget som inte är gott nämligen.
Detta recept har jag tagit från nätet, det som ska
serveras i kväll är säkert mer komplicerat.
1 gul lök
1 liten röd paprika
3-4 mjöliga potatisar
Vatten + buljongtärning
250 g frysta majskorn
2.5 dl matlagningsgrädde
Ruccola
Rökt kalkonbröst


I går åt vi en ljuvligt god lax som bakades i ugnen under ett täcke av creme fraiche, getost, soltorkade tomater och dragon. Toppades med kvisttomater som kryssades och fick en liten strimla vitlök i krysset. Serverades med sallad och potatismos. Ett gott vitt vin därtill. Inget mer behöver tilläggas...
Det är svårt med människor som
inte äter vitlök. Vi har inte många
 sådana bland våra goda vänner...Två skivor bröd till frukost - jo, jag har syndat. Bort fettdiet och in vanlig mat. Kommer förmodligen aldrig mer att återgå till fettet. Helt plötsligt tror jag inte att det är bra. Tror inte att det är nyttigt att avstå från potatis och rotfrukter och vanlig frukt. Lagom är, som alltid, bäst. Livet återgår till det normala. Fast med lite eftertanke när inköpslistan göres.


Kort och gott - god middag önskar


Skogseva

Näsan mot nordost

Kort rapport.

Ute faller snön...

Snart ska jag göra en snöresa. Jag som tänkt en solig vårresa får tänka om och vässa vinterdäcken, damma av dunjackan och hälla varm dryck i termosen i stället för en kall coca cola. Fast jag dricker inte coca cola...
 En burk innehåller cirka 10 teskedar socker.
Jag gillade "kåcka" förr, inte nu.


Trist är i alla fall bakslag. Onödiga snö. Kalla, våta, trista täcke. Jag ser inte snödropparna och vintergäcken. Penséerna har fått ett nytt, vitt golv. Så här är det varje vår, att jag aldrig vänjer mig.
Spetsduk virkad av en gammal moster?
Nej, en perfekt, symmetrisk sexhörning - en
snöflinga.


Min resa går till en liten, liten plats norväst om Kalmar där sonen med familj bor i en stor gammal skola. Stengärdsgårdar omringar. Korna betar hagarna sommartid och flugorna invaderar. Nu har tranorna som brukar häcka några hundra meter från huset anlänt. Här hos oss på åsen ser vi alltid tranorna underifrån, nu kan jag få en chans att se en trana i vitögat.
Om man kommer tillräckligt nära
kan man se tranan i vitögat  - som
verkar vara rödbrunt.


Innan jag kör ska jag vattna mina blommor så att de överlever min bortavaro. Varför säger jag "mina" blommor? Har käre maken ingen del i dem? Njaae... Blommor i fönsterkarmen är kvinnligt och säkert något som maken, om han skulle bli ensam, ganska snart hade glömt bort - eller vattnat ihjäl. Känslan för krukväxter är nog minimal. Om det inte är tomatplantor eller chiliplantor förstås, då är skötseln perfekt. Jag undrar vari skillnaden består egentligen, är det det att det ena är "till lyst" och det andra något som går att äta? Är det något djupt nedärvt som har med överlevnad att göra? Se till att familjen har föda för dagen - kanske det.

Maken odlar bland annat Ancho mulato,
som är  ganska het och lite chokladsmakande.


På datorfronten inget nytt. Maken sliter som en dåre med att få det trådlösa nätverket att fungera, men det vill sig icke. Någon illvilja, motvilja eller något motstånd finns i våra trådar. Jag vet att käre maken kommer att sitta här i fyra dagar och koppla fram och tillbaka, flytta trådar, knappa och leta. Bläddra i kompendier och handböcker och allt emellan ringa Telias support. Det är tur att han kan och vill och att jag slipper - jag är användare, inte tekniker.
Det hjälper inte alltid att vara professor.
Kopplingar och kablar och Telias trådar
och deras funktion, kan förbli olösta mysterier.God dag på er alla.


Skogseva

Trojanska kriget

Kriget är i full gång!

Fienden ska stoppas vid inkörsporten. Fienden ska slås till marken, mejas ned. Om inte det är möjligt ska Fienden åtminstone oskadliggöras. Inte få en chans att sticka sina dödande dolkar i ryggen på mina dokument och filer. Inte ges en möjlighet att sticka fram sitt röda blinkande nylle i min blogg och bland mina bilder. Fienden ska få stånga sitt fula tryne blodigt mot vårt nya antivirusprogram. Stå på dig Norton! Var beredd! Höj din lans för oss och hugg Fienden i småbitar. Hugg ner minsta lilla trojanbaby till meningslösa bokstavskombinationer, slå klorna i varenda mask och sluka den under njutningsfullt tuggande...Trojanskt virus?


Starka, svarta, blanka och stridsdugliga datorn är beredd. Tar emot order och ord från mina fingrar på önskvärt sätt och stoppar fienden i det tysta med hjälp av sina blanka och välslipade vapen.
Ond mot god, blanka vapen, skarpslipade eggar.
(Fast i fallet ovan ser det mer ut som Kendo med träsvärd.
)


Läget på fronten är dock darrigt. Datorn igångsatt men når inte full styrka på grund av dåligt understöd från modemet. Modemet har troligtvis fått en krigsskada och måste kanske ersättas. Under tiden gör det så gott det kan och skickar fram lite svaga signaler då och då till fronten = datorn. Det trådlösa systemet är skjutet i sank och för att fungera kräver min nya stridsmaskin en navelsträng med näring i. Så gärna, kära maskin - den blå kabeln får sitta där bara du mår bra och fungerar!

Blå, nödvändig navelsträng.


Vad bryr jag mig om att tranorna flyger över mig och att bofinken ropar i syrenbuskaget. Rörs jag av att viporna singlar runt i luften som virvlande löv? Ser mina ögon de blå irisarna, känner min näsa doften av de nyplanterade penséerna som länge till kommer att huka och kura ihop sig i sina krukor?

Blåa penséer står i krukorna utanför dörren och hukar i den
snåla vårvinden.Nej, det berör mig icke. Jag har ju min dator. Min nya blanka svarta dator. Min stridsmaskin, min vapendragare, min käre ordförmedlare!Min nya dator!
Tänk att så mycket elände och så många trevligheter
kan överföras till, produceras i och förmedlas med
denna maskin.
På återhörande kära läsare - om än inte i morgon, så när modemet så vill!


Skogseva

Elegi över död dator

Så har det då hänt - datorsjuka!!! Vi har drabbats av virus som har dödat min dator! Och makens är jättesjuk!

Något "företag" stoppade in stora blinkande varningsskyltar som talade om att om jag inte köpte deras antivirusprogram så minsann... Det gjorde jag inte. Alltså dog min dator. Trevliga försäljningsmetoder!

Jag vet på vems antivirusförsäljningkontor
jag skulle vilja placera denna...


Detta är alltså skrivet på dotterns dator, men en ny egen är inköpt - kan man debiteran den på skurkföretaget, tro? Dessvärre fanns det inget företagsnamn eller adress på deras varningssida. Konstigt!

Återkommer så snart nya datorn är installerad.


Må alla elaka djävular ta skurkföretaget...


Skogseva

Vårsjuk

Solen lyser och jag vill inte. Jag vill ingenting. Jag är vårsjuk. Inomhus tittar jag ut på det vackra och längtar luft, sol, ljus. Om jag går ut till våren vill jag in. Stänga om mig, krypa in i en filt, hoppas att solen försvinner.

Jag skulle kanske bo vid en mörk skogstjärn.Vårvelande, vårovilja, kanske vårfientlighet. Varför ska ljuset komma så plötsligt efter en lång trist period. Det är krävande. Kräver pigghet. Och gladhet.

En glad fan?Jag vet ju att det är ljuvligt, vårsol, bofinksång - skönt grönt. Men min själ vill inte, mår inte bra, hänger inte med, längtar tillbaka till mörker, filtar, inomhusliv...

Jag är kvar i mörkret.Det är likadant varje vår. Jag dröjer kvar i vintern och vill inte gå vidare. Kan inte acceptera soljuset. Ögonen vill stänga sig, blunda för det ljusa och avslöjande. Kroppen vill skydda sig mot de stackars få plusgraderna. Det är för varmt, det är för kallt.

Kan en ögonbindel hjälpa mig över de värsta dagarna?Jag känner igen mina syptom. Om några veckor har ljuset hunnit in i min själ, jag är i kapp med våren och i full fart i trädgården. Då vill jag bara vara ute, ute. Känner mig instängd om vädret hindrar mina utomhusaktiviteter. Älskar solen, älskar jorden, älskar allt som växer.


En murklocka växer på väggen vid vår trappa, tappert blommande varje
vår - den ger inte upp...
 

Eländiga vårsjuka!


Skogseva

Chinos åt en falukorv

Klädde mig i persiljestassen för att åka till Lund och shoppa. Huvudsyftet var en present till sonen. Spirit Store är en bra butik om man vill handla lite Filippa K. Det vill man absolut inte till sig själv eftersom Filippa K bara gör barnstorlekar, men hennes herrkläder har tydligen normalstorlekar. Hittade något fint till sonen och ville sedan ha ett par jeans till mig själv. Ett  par vanliga blå, lite lätt slitna - så där så att de är sköna redan från början. Den mycket vänliga och trådsmala flickan som hjälpte mig grävde fram ett par tänkbara jeans. Såg smala ut. Provade. Fick i ett halvt ben.
Ibland vill man få plats med mer
än halva benet i ett par jeans.


Ropade på hjälp - större storlek fanns inte i den modellen. En annan modell. Fick i båda benen men inte rumpan. Nu blev det herrmodeller. Fick i alla kroppsdelar, men som jag inte är rak som ett stuprör utan faktiskt går in lite på mitteln blev det stort glapp i midjetrakten. Den vänliga flickan tröttnade och gick till lunch. Ny flicka tillkallades. Hon grävde fram nyinkomna chinos på herravdelningen. Påstod att även kvinnor köpte... Jodå - de satt nästan perfekt, bara lite midjeglapp. Och långa i benen förstås. Jag skulle kunna lägga upp en halv meter ben och sy in ett par centimeter i midjan... Jag köpte de blå herrchinosen.


Acne Logo

...gör herrchinos som passar mig.


En top ville jag ha till byxorna. Alla toppar var antingen otroligt "kroppsnära" eller helt genomskinliga. Linne under - nej tack, det blir för varmt. Korta ärmar - nej tack, inte gärna. Den randiga där är fin - jasså, inte min storlek, nähä. Jag som länge har trott att jag är ganska normal i storlek, fick för mig att jag kanske förvanskar verkligheten. Jag kanske är en elefant! Mina speglar här i hemmet kanske inte alls speglar verkligheten. De visar kanske en vrångbild. Visar mig som en wienerkorv medan jag i själva verket är en falukorv. Som måste bära herrbyxor!
Jag kanske ser ut som, men är ingen "korvmänniska" .
Jag kan äta falukorv någon enstaka gång. Ugnsstekt
med potatismos.


Nova i Lund är utmärkt om det som i dag blåser halv storm och man inte är så pigg på att vistas ute. Ett tröjvarv företogs. Alla butiker betades av. Ingen var för liten eller oansenlig. Lindex, Joy, Vero Moda, Hennes, KappAhl, Marty, Sisters. Ska det vara så svårt att tillverka en tröja som passar till mina nya marinblå chinos? Hittade till slut två enkla och billiga randiga tröjor. Kompensation för de dyra byxorna.
Jag gillar randigt och har många randiga
tröjor i min garderob. Där fanns dock
ingen i blått. Nu finns där en blå och
vitrandig. Och en grå och vitrandig som
blir fin till vita linnebyxor.


Jag var så i köptagen att jag av bara farten handlade en dyr peeling till ansiktet. Men för att kompensera den dyra peelingen fick jag köpa ett billigt ansiktsvatten! Är det det som kallas för balansräkning?
 Om man sitter på var sin sida på gungbrädet
och räknar är det väl balansräkning ...Nu är det så att min garderob är svart. Inte själva garderoben alltså, utan innehållet. Jag äger svarta skor, inte blå. Nu var jag tvungen att jaga ett par marinblå skor till nya byxorna! Sneakers, tänkte jag. Har ni en aning om hur många blå färger det finns? Azurblått, koboltblått, himmelsblått, marinblått, ljusblått, turkosblått. Alla blå färger kommer i ungefär hundra olika nyanser. Sneakers fanns i vitt , rött, och alla nyanser av blått som går att åstadkomma. Ska det vara så svårt att tillverka ett par skor i en blå färg som passar till mina nya marinblå chinos? I billigaste skoaffären hittades till slut ett par blå och vita skor i rätt färg - skam den som ger sig!
Något i den här stilen i alla fall...Mission completed!God eftermiddag önskar en nyekiperad


Skogseva

Simträning och nödlögner

Minnena hoppar på mig med färgstänk, ord, dofter...

Allra första gången jag skulle gå på bio med en pojke. Båda tolv år gamla, skolkamrater. Fanns det något mer än kamratskap när man var tolv år  - vet inte, men jag minns att jag var lite rädd. Lite, lite rädd för honom. Jag minns inte hans namn, men jag kommer ihåg att han var längre än jag.
Jag kan inte minnas att vi höll
varandra i hand. Det var nog för
avancerat för dåtida tolvåringar


Mamma hade sytt en ny kappa till mig, inte för just detta tillfälle men ny var den. En åskmolnsfärgad poplinkappa. Jag var fin i kappan. Mamma tyckte att jag skulle bli ännu finare med en hatt i samma tyg. En lustig modell med ett brätte som veks upp, fodrad med rödrutigt tyg, syddes. Jag tog på mig hatten och kände mig fin. (Mamma hur kunde du?) Gossen, vars namn jag icke vet, (Torbjörn?) tyckte också att jag var fin. Blev imponerad av hatten - det minns jag. Vi promenerade ner till "stan" och biografen. Vi skulle se "Davy Crockett". Filmförslaget var gossens, jag hade ingen aning om vem denne Davy Crockett var. Filmen var sorglig. Davy Crocket stupade! Han knalldog! Det var jag inte van vid, filmer skulle vara snälla och med lyckliga slut. Jag minns att jag kämpade för att inte gråta - det hade ju varit barnsligt. Och barnslig fick man inte vara om man gick på bio I Sällskap Med En Pojke.
Davy Crockett (Fess Parker) dog inte
bara i filmen utan alldeles på riktigt i
slaget vid Alamo 1836.


Denne gosse ville sedan även bjuda mig på sitt kalas när han fyllde år, men det var jag icke mogen för. Kalas hos en pojke! Dessa märkliga varelser.  Det var lite farligt och fick vara så. Det vill säga jag var inte så modig att jag tackade nej direkt, men när kalaset närmade sig ringde jag och skyllde på att jag var tvungen att åka med mamma och pappa till vår sommarstuga. Härligt med små vita lögner!
Är en vit lögn bättre än en svart sanning?


Ännu tidigare... Jag kanske var tio. Min baddräkt var gul. Jag var mörk och min baddräkt var gul. Det var fint. En klasskamrat var med i simklubben Ran. Hon var senig och stark, en kropp som gjord för simning. Hon hette Esmeralda. Denna flicka lyckades få med mig till simträning en gång. Alla flickorna som skulle träna var bredaxlade och hade mörkblå simdräkter, var vana vid vattnet och kunde dyka. Jag var mager och hatade att få vatten i öronen. Jag kunde definitivt icke dyka. Jag brukade likt en gammal dam använda trappan för att komma i vattnet.orat.jpg (11265 bytes)

Numera är vatten i öronen inte så stora
problem som det var när jag var yngre.
Jag avskydde när det kluckade och
brusade långt inne i närheten av hjärnan!Simtränaren gjorde det han var där för att göra, beordrade sina blivande stjärnor upp på startpallarna för en träningsrunda. Jag, som nu var en bland de som skulle tränas till framtida segrar, manades upp på en av pallarna. I min gula baddräkt. Bland de övriga mörkblå simdräkterna. Avvikare! De mycket unga, bredaxlade och vattenvana flickorna med simmössor på huvudet dök ner i vattnet. Jag förstod vad som väntades av mig men jag kunde inte det där med dykning... Jag hoppade i med fötterna först! Innan jag hade kommit upp till ytan hade de övriga flickorna hunnit simma nästan hela bassänglängden. Jag kämpade och simmade på. Alla de andra hade simmat sina längder och var uppe ur bassängen. När jag äntligen hade kommit så långt att jag gjort min vändning och var på väg tillbaka, såg jag att "min" tidtagare knäppte av uret och gick därifrån. Vilken nesa!
Så mycket tid som krävdes för att jag
skulle simma två bassänglängder
fanns icke till förfogande i simklubben
RAN.När jag kravlat mig upp ur bassängen, iförd min avvikande gula baddräkt och med öronen fulla av vatten, letade jag rätt på tränaren och talade om för honom att jag fortsättningsvis icke skulle kunna träna, då mina föräldrar skulle komma att tvinga mig följa med till vår sommarstuga. Vareviga lördag! Härliga nödlögn - du fanns till hands då också.

Om man ljög blev man svart om munnen.
Åtminstone när jag var barn.I första klass blev jag bjuden på kalas till klassens lilla kändis, Ingela. Hon hade varit med i "Barnens brevlåda" - minsann. Av någon anledning hade hon fattat tycke för mig och inviterade mig alltså till sitt kalas. Med invitationen följde dock ett villkor. Jag fick inte komma om hon inte fick minst fem kronor i present. En ofattbart stor summa pengar för ett litet barn 1950. Jag vågade inte tala om för mamma att min närvaro var villkorad. Sade bara att jag absolut ville ge födelsedagsbarnet fem kronor - mindre var inte att tänka på! Mamma var mycket bestämd - några fem kronor kom inte på fråga. Fem kronor, en mindre förmögenhet! En och femtio kunde jag få ge bort. Och så kunde vi köpa ett hårspänne också. Punkt slut. Mamma hjälpte mig att göra i ordning presenten. En tändsticksask kläddes med fint papper på utsidan och fodrades invändigt med rosa bomull som mamma tog ur en av sina smyckeaskar. Tre femtioöringar putsades blanka och lades ned i asken tillsammans med hårspännet och så anträdde jag den tunga, tunga vandringen till kalaset.
Oputsade 50-öringa är inte så fint att få i present...Födelsedagsbarnet tog nådigt emot mitt lilla paket och öppnade det. Hennes mamma tittade på och blev förtjust över de blanka pengarna och hårspännet, sade åt  födelsedagsbarnet att tacka, vilket hon gjode. Vi var alla väluppfostrade och blev vi ombedda att tacka så gjorde vi det. Men när hon och jag blev ensamma ett ögonblick nöp hon mig hårt i armen och väste i mitt öra: "Sade jag inte att jag skulle ha minst fem kronor, VA!!!" Jag fick säga som det var, att lilla mamma vägrade låta mig ge bort en sådan förmögenhet. "Du ska aldrig mer få komma på mitt kalas" väste den lilla radiostjärnan i mitt öra, och gick för att packa upp nästa present. Liten diva vid sju års ålder!

En annan liten diva, en söt sådan,
Shirley Temple.
 

Jag har sagt det förut: "Till flydda tder återgår min tanke än så gärna".


Godmiddag kära läsare önskar


Skogseva

Du - då!

Min pappa var född 1887. Pappa var en man som var präglad av den bondesläkt han stammade från, den tid han växte upp i, såklart, och den relativt långa period han tillbringade i USA. Han var stram, arbetsam och plikttrogen, en god berättare, hade en bra sångröst som han aldrig använde, och jag kan inte minnas att han någonsin höjde sin röst. Jag var ganska rädd för honom och vi stod varandra aldrig nära.
Att pappa skulle leka med oss var det aldrig tal om. Jag tror
inte att pappor lekte med sina barn på 40-talet. 1800-talets
Farbror Blå var nog ett unikum.


Vi hade bil så långt tillbaka jag kan minnas, storasyster vet säkert exakt vilket år den första bilen kom. Bil hade ju var och varannan i Amerika och det tyckte pappa var en nödvändighet här hemma också. Vår bil var nästan den enda som stod parkerad på gatan, i övrigt tomt. Bil var lyx och verkligen inte var mans egendom.

Det var rejäla bilar på 30- och 40-talet. Man kunde nästa stå
upp inne i dem.


Vi gjorde Söndagsutflykter. Kaffekorg, filt, hustru och två småflickor packades in i bilen och så körde pappa oss långt, långt bort. Han var fantastisk duktig på att hitta spännande och vackra platser för våra utflykter. Vi kunde åka till "Ön" och vi kunde åka på "Guppiga Vägen". Ibland ville pappa bara köra på måfå och se vad just den där lilla vägen ledde fram till. Den ledde alltid fram till ett hus eller en gård där den tog slut. Mamma och vi flickor ojade och vojade oss när pappa sin vana trogen körde in på den lilla, lilla vägen för att se var den skulle leda. Vi visste...
En typisk "pappaväg". 


Pappa brydde sig inte om våra böner att slippa hamna på ännu en gårdsplan, utan körde på. Sedan blev det ett baxande och backande för att komma därifrån. Ofta kom gårdens befolkning ut, bilar var ju som sagt inte så vanliga som i dag, och då slog sig pappa glatt i samspråk med dem. Det gick väl an att han talade med dem, det var ju bara det att han sade "DU" till alla! Till adel, präster, borgare och bönder - alla utan undantag! Han hade vistats i USA i många år och där sade man "You" till allt och alla. Det tyckte pappa var praktiskt och importerade det alltomfattande ordet när han flyttade tillbaka till Sverige. Sade aldrig mer "Ni" till någon person. Var alltså långt före sin tid. På 40- och 50-talet titulerades det alltid. Det var "Fru Jönsson", "Lagman Nilsson" och "Herr Truedsson". Det var bara pappa som sade "DU" - rakt upp och ner. Skammens rodnad lyste på småflickornas kinder när pappa slog sig i slang med folk. Vi väntade bara på att det skulle komma. Förr eller senare var han ju tvungen att säga det... Och.. nu.. ja... Där kom det... "DU"... Vi ville sjunka genom jorden. Varför skulle just vi ha en pappa som inte kunde vara som andra pappor och säga "Ni".
Vår pappa var egentligen den som startade
Du-reformen. Det tog emellertid lång tid
innan övriga svenskar följde efter...


Pappa var en "hästkarl". Det hade nog alltid funnits hästar i hans yngre liv och han gjorde rekryten på Skånska Dragonregementet i Ystad. Han hade god hand med djur. En söndagsutflykt tillbringade vi i en hästhage. Kaffekoppar och saftflaska uppdukade på filten. Solen lyste över idyllen. Pappa fick för sig att han skulle visa sig på styva linan. Han skulle visa hur man tog sig upp på en osadlad häst - utan hjälpmedel så att säga. En häst valdes ut och med ett tigersprång satt pappa på ryggen på den! Den vilt främmande hästen fann sig snällt i att pappa red några barbackarundor på den. Ganska modigt av pappa om man tänker efter - hästen kunde ju varit en vrensk sådan, oinriden och obenägen att bära en vilt främmande person på sin rygg. Att pappa var nämare sextiofem år gammal gör det hela än mer imponerande!
65-årige pappa "hoppad bock" upp på hästen! 


Pappa hade ett drag av svärta i i sitt sinnelag - ett drag som gått i arv till mig. Ett drag som jag tror drog genom hela hans bondefamilj. Lite tungsinta sådär. Emellanåt i alla fall. Eller kanske mer allvarsamma. Min lättsamhet är ett ganska tunt skal runt den svarta och lite tungsinta insidan. Den insidan - arvet efter pappa - förvaltar jag väl!God, grå våreftermiddag på er alla önskar


Skogseva


 

Vårrus

Vaknade till en vårdag. En frukostomelett tillagades tämligen snabbt och åts lika snabbt, tidningen ögnades genom. På med mina Aigle och ut i våren. Vindstilla och värmande vårsol klockan tio på förmiddagen. Ett startskott hade tydligen gått för bofinkarnas sjungande - de drillade öronbedövande. Första drillarna för denna våren. Duvan kuttrade ljuvt, tålmodigt pockande. Koltrasten satt långt borta och gjorde sina första sångförsök. Taltrasten som annars ligger någon vecka efter koltrasten med sin sång hördes med en kort liten drill.

Taltrast "Turdus philomelos" En av de vanligaste
skogsfåglarna, känd för sin vackra sång.
Sjunger ofta från en grantopp.


Skogsvägen var kletig som en skogsväg ska vara på våren. En motorsåg hördes på avstånd, gallringsarbete? Större arbete är nog tänkt att utföras med den stora skördare som hade körts in på en röjningsgata i skogen. Snart finns där en öppning som totalt förändrar landskapsbilden.

Om man vill att det ska låta lite bättre kan man kalla
kalhygget för "föryngringsyta". Det gör dock inte
området som sådant vackrare.


Jag var tvungen att stanna ett ögonblick och lyssna. Det lät som tranor... Jodå, långt borta hördes ljudet från en tranflock  - ett ljuvligt ljud och den verkliga bekräftelsen på att våren är på väg. Snart, snart kommer de att välla in över oss i tusentals.

Det finns inte mycket som är så  vårligt och livsbejakande
som att höra en tranflock trumpeta i skyn...


Små snöfläckar, stora som de nystrukna näsdukar pappa alltid hade i fickan, låg fortfarande kvar här och var, men kommer att vara försvunna till kvällen.

Pappersnäsdukar fanns inte förr. Pappa
använde tunna, fina näsdukar i bomullsbatist
som mamma fick tvätta och stryka.
 

På eftermiddagen ett lunchmöte i Malmö med mina gamla altkamrater. Ett lunchmöte som sträckte sig fram till middagen. En glad historia med massor av mat, vin, skratt. En riktig "tjej"träff, även om jag tycker genuint illa om ordet "tjejer". Jag är kvinna, inte tjej. Men av någon anledning blir vår träffar väldigt "tjejiga". Det blir otroligt lössläppt och skrattigt. Skämten flödar och vi kan skratta både åt och med varandra - en härlig känsla. Jag är tacksam att jag får vara med på träffarna, trots att jag faktiskt inte längre är med i kören. Ni är alla glada, härliga kvinnor som det är ett sant nöje att få tillbringa ett antal eftermiddagstimmar med då och då. Jag känner mig mentalt upplyft - tack för det!


Glädjen efter en altträff sitter i länge...


Första viporna dansade över fälten på väg in till Malmö - dagen har varit fylld av vårtecken. Termometern steg till tio plusgrader i ett nafs och allt andades hoppfullhet. Jodå, våren kommer minsann i år också.
Tofsvipan "Vanellus vanellus" - en
vårlig luftakrobat.
Maken fixar kvällsmat - undrar om jag kan förmå mig att äta något. Magen är full av sallad, vin och chokladkaka med vispgrädde. Ett stort avsteg från vår diet - jag har sannerligen syndat hela eftermiddagen!God middag kära läsare önskar


Skogseva

Helan, Halvan, Hålet

Återigen en grå dag utan kontakt med omvärlden. Kontaktlösheten ska sträcka sig fram till den artonde, en ohemult lång tidsrymd. Det är nog så att Telia inte precis prioriterar att ett par hushåll i skogen drabbas av en avgrävd kabel. Om vi varit några hundra som blivit telefonlösa hade Telia nog kommit rusande med ett antal starka män som var duktiga på att slå ny knut på de avklippta trådändarna. Nu har vi nog hamnat långt ner på deras "attgöra"lista. Hu, vad isolerad jag känner mig just nu. 
Man kan vara isolerad på olika sätt...


Äldsta barnbarnet har inträtt i vuxenåldern utan att jag kunnat ringa och gratulera, sorgligt men sant.
En bukett blommor till en nybliven 18-åring.Gamle åklagaren får inte sitt dagliga samtal från mig. Hur ska jag planera träffar med vänner och bekanta? Och hur ska jag kunna hänga med i alla storasysters göromål när telefonkontakt inte finns?  Telia, Telia - hur ska ni kompensera mig för detta? Jodå jag vet att jag kan maila och messa, men det är inte samma sak! Jag vill ha en mänsklig röst att kommunicera med. Jag vill höra tonfall och rösläge. Jag vill höra suckar och skratt. Telia - jag kräver kompensation för avgrävda suckar!
Effektiv telefontystare.


Vid något av alla de tillfällen vi drabbats av ickefungerande telefonledning här i skogen skickade Telia ut en person som skulle fixa vår ledning (utvändigt) medan vi arbetade. När vi kom hem fungerade fortfarande ingenting, men vi hade ett förärats ett hål rakt genom väggen in i vårt matrum! Luftigt och fint!
En Teliareparatör som varit i farten?


Nya samtal med Telia, nytt reparationsteam skickades hem till oss för att utreda/laga/fixa. Utanför vår dörr stod det märkligaste radarpar jag skådat. Tänk er Helan och Halvan. Drag en halv Halvan från Halvan och lägg till en hel Helan till Helan, (puh!). En gigangigant till Helan och en minimini till Halvan. Klädda i blåställ! Detta fruktansvärt omaka par hävdade att vi själv var orsaken till allt elände som drabbat oss i form av den ickefungerande ledningen och det stora hålet i väggen. På min fråga varför i hela världen vi skulle ställa oss på utsidan och borra ett hål in i matrummet så att den nya tapeten fläktes upp i strimlor hade de emellertid inget bra svar.
Helan och Halvan har aldrig tillhört mina
favoriter varken klädda i vanliga kläder
eller utklädda till Teliamän.


Helan bad Halvan kolla hålet. Helan hade omöjligt kunna böja sig en decimeter ned. Halvan stod i stort sett med hålet i ögonhöjd. Det tittades på hålet. Det mättes och suckades. Det tittades på hålets utseende i matrummet. Helan, som förmodligen inte hade orkat ta sig upp för de tre trappstegen, stod på vakt utanför. Han stod blickstilla, varje rörelse måste ha varit en kraftansträngning för honom. De imponerande magarna nådde ända ned till knäna och hela Helan gungade och skvalpade när han gick. Magarna puffades fram i en extra skvalpning för varje steg han tog. Slutligen var hålet färdiginspekterat och paret for iväg. Det hela slutade med att telefonledningen på något sätt lagades och Telia kompenserade oss med en burk färg och en pensel för tapeten de trasat sönder. Man får vara tacksam för det lilla. Helans och Halvas fortsatta öden och äventyr vet jag inget om.


Nu ska jag påbörja ett restaureringsarbete av mitt förfallna jag och möta maken, svåger och svägerska för en kväll, inte på operan men på konserthuset. Anne Sofie von Otter sjunger Grieg, ur Peer Gyntsviterna, Martinsson Orchestral Songs - till texter av Emily Dickinson och Sibelius Symfoni nr 2. Spännande!
Välsjungande mezzosopran.God middag önskar


Skogseva

Skick och fason

När min syster och jag var barn sade vi mamma och pappa, inte far och mor, till våra föräldrar. "Miior" sade många småungar, inte syster och jag ty Språket Skulle Vårdas. Mamma som kom från Halmstad, som låg långt, långt borta där man talade annorlunda, avskydde de skånska diftongerna. Vi rättades om vi kom hem och lät som övriga ungar på gården. Mamma hade i kraft av sitt föräldraskap makt och vi lydde snällt, stängde till om de värsta diftongerna och talade som mamma ville. Det gillade inte mina klasskamrater som tyckte att jag spelade "fin" och retade mig för det.

Att tala väl och att vara vältalare är ju
inte riktigt samma sak...
Om vältalaren Sokrates talade väl vet
jag icke, men det gjorde han säkert.Vi skulle också vara raka i ryggen. Mamma själv föregick med gott exempel. Alltid bråttom, alltid rakryggad. Jag gick så rakryggad att kamraterna påstod att jag lutade bakåt! Det har emellertid rättat till sig med åren och numera intar min kropp en ledigare hållning. Dock ringer mammas ord "Räta på tyggen!" ibland i mina öron och då sträcker jag lydigt på mig - säkert nyttigt för en rygg som börjar bli lite rundare.File:Korsett=Leibbinde.jpg


En korsett är inte heller så dum
om man vill hålla sig rakryggad.Bordsskicket var viktigt i barndomshemmet. Redan som små fick vi lära oss att inte ha armbågar på bordet, sitta raka i ryggen, tugga med stängd mun ( en dödssynd att smaska), inte prata med mat i munnen, inte på något villkors vis stoppa kniven i munnen och att äta upp det som fanns på tallriken. Ingen lämnade bordet förrän alla var klara. Enkla regler som vi, givetvis, följde. Förutom att äta upp kanske...Illustration.

Slicka på tallriken kan möjligtvis katter och hundar göra...Det fanns inte så mycket som gick att äta när jag var barn, det mesta var fullkomligt oätligt. Bruna bönor, ärtsoppa, blomkålsstuvning och sådant. Och blodkorv. Och nästan allt övrigt. Då följde jag inte "ätaupp"regeln. Tvärvägrade. Min mun föreställde sig hur vidrigt det skulle kännas om en ärta eller böna hamnade där och käkarna låstes effektivt igen. Mamma slutade lägga upp sådan mat åt mig. Klok mamma. Mamma lagade ingen annan mat åt mig heller, klokt eller oklokt - vet inte. Om familjen skulle äta middagar som passade mig hade det blivit ganska enahanda. Kalops och Biff Stroganoff. I stort sett det enda som var ätligt. Jag var en matvägrande liten sticka.Recept - Biff Stroganoff 


Biff Stroganoff

500 gr lövbiff
2 msk smör
1 gul lök
1 msk tomatpuré
1 msk mjöl
2 msk fransk dijonsenap
1 burk krossade tomater (Jag brukar ta 2 dl chilisås i stället)
1 krm svartpeppar
1 tsk salt
2 tsk socker
3 dl crème fraîche
PersiljaEn stor del i vår uppfostran gällde artighet mot äldre personer. Vi flickor skulle alltid niga som hälsning. Det var så givet och inrotat att det aldrig behövdes någon tillsägning om det. Jag neg långt upp i åren. Vi skulle alltid öppna dörrarna för en äldre person och samtidigt niga artigt. Det var oförlåtligt att inte lämna sin plats i spårvagnen åt äldre. (Fanns det inte  till och med en skylt om det i spårvagnen?). Det var självklart för oss, uppmaning behövdes inte. 

Spårvagnar, nigningar och annan artighet är
numera museala ting och företeelser.När vi systrar blev större kom det till nya förbud och tabun. Ett definitivt tabu var dansstället Arena vid husarkasernen i Malmö. Vi systrar, som absolut inte var gamla nog att gå ut och dansa, fick av föräldrarna höra att till Arena gick inga "fina flickor". Vad nu det var för någonting. Kanske flickor som inte lät sig kyssas och andra, ännu värre, hemskheter utan "höll på sig". Pappas värsta scenario var att se sina döttrar gå dit. Bli Fallna Flickor med rödmålade munnar, högljutt flamsande på gator och torg. Mammas och pappas skräckpropaganda hade önskad effekt, syster och jag var så rädda för detta syndens näste att vi gick över till andra sidan Regementsgatan när vi var tvungna att passera det.

Fallen kvinna - jomenvisst!
Hon visar ju brösten och bär rött!
Undrar om flickorna som gick och
dansade på Arena såg ut så här?Dagen som började så vacker har övergått i det vanliga tristgråa. Mullvadsfällorna är inspekterade men av mullvaden orörda. Vanligt trist hushållsarbete i form av strykning skall utföras. Blomkålssoppa ska kokas och slevas i maken när han återvänder från sin tur till Stockholm. Jag hinner säkert med att titta i en tidning också - vi har fortfarande ingen fungerande telefon, så samtal med omvärlden inkräktar inte på min tid!
God eftermiddag önskar


Skogseva

Läst och oläst

Majgull Axelsson är utläst och ny bok har flyttats fram ett steg i sängkantsbokhyllan. Den bokhylla som inte är en bokhylla och som har fula bokstöd. Nya boken är "Djur" av Joyce Carol Oates. Numera köper jag gärna pocketupplagor. Får råd med många fler böcker då. Inte heller så viktigt hur man "öppnar" en sådan bok. Maken är noggrann vid finare böckers öppnande. Hela boken ska öppnas innan läsning får påbörjas. Det ska vikas upp lägg för lägg, framtill, baktill och på så vis ska man arbeta sig in mot mitten och den sista utvikningen. Färdig för läsning.  Om jag får en bok i min hand viker jag upp den hårt och hjälper inte det för att få boken att öppna sig ordentligt bryter jag gärna ryggen på det. Tills det knakar. Blir irriterad när jag ligger i sängen och boken bara viker sig. Det kan avhjälpas med en ordentlig ryggbrytning. Maken ryser förfärat.Denna bokryggen knäcker
man inte så gärna...

Bokomslag för Djur

..men denna paperback går
an även med knäckt rygg.

Men aldrig hundöron! Nej, usch och fy, sådana gör man bara inte i en bok. Det är nästintill dödsstraff på det. Det lärde oss nämligen mamma. Vilken makt du hade, och har, över oss mamma... Enligt mamma fick man heller inte göra anteckningar i böcker och det håller jag med om - det är en styggelse. Jag vill inte få okända personers pekpinnar i mina ögon om jag läser en lånad eller antikvariskt köpt bok. Förnumstiga kommentarer skrivna med blyerts eller rödpenna. Nej tack.
Hundöron hör inte hemma i böcker! Tycker jag.


Mamma var också en storläsare, av den mest blandade litteratur. Just nu kom jag på att det bland hennes efterlämnade tillhörigheter också fanns en lista över lästa böcker, med ett kort tyckande om varje bok om jag minns rätt. Den ska jag leta rätt på. Jag vet att hon var en stor beundrare av Rolf Edberg och gärna läste hans naturlyriska/filosofiska böcker. Ett år önskade lilla mamma sig Blavatskys "Den hemliga läran" i födelsedagspresent. Den inhandlades för dyra pengar åt henne i ett antikvariat i Kalmar. Två tjocka band smockfulla av vetenskap, religion och filosofi. Den blev mamma övermäktig. Hon hade gapat över lite för mycket. Jag tror att hon öppnade och kikade i boken, sedan sattes den in i bokhyllan för att bara komma fram vid de tillfällen dammtorkning var av nöden. Så har väl de flesta av oss gjort - handlat en "måste"bok, som sedan blivit stående för att den inte lockar lika mycket när den finns på plats i den egna bokhyllan.
Madame Blavatsky finns i bokhyllan
men kommer aldrig att bli läst av mig.


Jag har två "fådda" böcker som jag vet att jag aldrig kommer att läsa. Två dubbeltegelstenar på engelska. Den ena är en biografi om George Eliot och den andra en biografi om "The Jameses". Jag tycker väldigt mycket om biografier, men att läsa två tegelstenar på engelska... Det är inget större fel på min engelska, men, men.. Det tar emot. Gamle åklagaren som jag fått dem av läste (så länge han kunde se) den mesta litteraturen på engelska. En vanesak, säger han. Säkert rätt, men jag tror inte att jag kommer att orka. Böckerna står där alltså...


George Eliot (Mary Ann Cross (née Evans)), by Sir Frederic William Burton, 1865 - NPG 669 - © National Portrait Gallery, London

Gamle åklagaren (som naturligtvis läst boken om George Eliot/Mary Ann Evans)
berättade att Mary Ann Evans andre man greps av panik på bröllopsnatten inför
hustruns fulhet, och hoppade ut genom fönstret. Bröllopsresan hade gått till
Venedig så hoppet resulterade i att han hamnade i en kanal...
 
Om de blev lyckliga vet jag inte - hon dog åtta månader senare.
Boken vill jag gärna läsa - på svenska dock.


I dag ska jag köra till Skivarp med en stor gryta dillkött. Har tänkt hämta barnbarnen lite tidigare från dagis och skola och bjuda hela familjen på "gammeldagsmat". Dillköttet koktes i går på tre kilo kalvkött. Benfritt kött, enkelt att rensa rent och skära i lagom bitar. Buljongen koktes ner till hälften och blev till en sås med den där goda balansen mellan syra och sötma. Dillen ska slängas i precis vid serveringen. Kokt potatis och rårivna morötter till. Bon appetit!
Dill - en omistlig krydda. Åtminstone
i dillkött.
God middag önskar


Skogseva

Läsa men inte räkna

Jag försökte mig på en sudoku. Maken och jag är mästare på vanliga korsord. Den svåra varianten. Eller snarare den svårsvåra varianten. Sådana som det inte finns så många av. Möjligtvis DNs söndagskryss. Det kan finnas ett och annat som måste letas reda på på nätet eller plockas fram ur en uppslagsbok, men vi är duktiga. Inget skryt, det bara är så. Nu skulle jag alltså testa sudoku. Den kallades i Sydsvenskan för "Lätt". Jomenvisst det var den ju. Superlätt. Där är en etta och där är en fyra alltså måste trean vara i den rutan. Lätt som en plätt. Inte så många rutor kvar. Där är en sjua och där är en tvåa alltså måste åttan....men där är ju redan en åtta! Vi möblerar om lite... Där är en sjua och där är en etta alltså måste trean vara... Vad sjutton! Där har jag ju redan placerat en trea! Jag suddade och flyttade om men fick det icke att stämma - jag lade ner projektet. Vek argt ihop tidningen och kastade den i tidningshögen. Här skulle aldrig mer lösas någon sudoku. Och så påstod Sydsvenskan att det var lätt. Jo pyttsan!I texten står det att detta
är ett lätt sudoku. Inte
lätt- omöjligt!


Det är något med mig och siffror som inte går ihop. Vi är icke kompatibla som det så vackert heter. Har heller aldrig varit. Och kommer - oavsett vad käre maken säger - aldrig att bli. Käre maken påstår att det är ren ovilja från min sida att vilja lära mig, men även om käre maken oftast har rätt i sina påståenden har han i detta fallet gruvligt fel. Jag har en defekt i min hjärna där mitt matematiska kunnande borde sitta. Där är det så tomt så det skramlar. Jodå, jag kan plus och minus. Numera kan jag lägga samman två och två och får det till och med för det mesta att bli fyra. Jag kan också lägga samman tresiffriga tal - inga problem. Men ändå är det något som fattas. Jag kan icke se det logiska i matematiken. Den som tydligen är självklar för de flesta människor. Och jag kan definitivt icke se skönheten i den. Det finns kufar som hävdar att matematiska problem och matematiska lösningar har en skönhet. Som sagt, kufar.Jag kan läsa bokstäverna men
vad står där egentligen...


Jag var ett litet barn en gång för länge sedan. Började skolan och fick lära mig räkna. Läsa kunde jag sedan lång tid tillbaka. Fnös över kamraterna som satt och stavade sig igenom "Mor är rar" och "Far ror". Men så var det det där med räkning. Konstiga krumelurer som kallades siffror. Femmorna hade magar och åttorna såg ut som snögubbar. Magarna och snögubbarna kunde läggas ihop och dras ifrån varandra. Då blev det nya figurer. Jag visste aldrig vilken det förväntades bli. Det fanns ett, säkerligen mycket pedagogiskt, sätt att få de små barnen att räkna rätt. Som ett pussel där förutsättningarna var givna och svarets pusselbitar skulle läggas på rätt plats. När man var klar med hela pusslet vändes det upp och ner, och se - fram trädde en stilig baksida där trekanter, fyrkanter och cirklar visades i sina fulländade former. Om man hade räknat rätt! Jag vet inte hur många gånger jag lade matematikpusslet och sedan vände upp en baksida där en halv cirkel satt ihop med en halv trekant och en halv fyrkant med en halv cirkel! Det ville sig icke! Min hjärna var icke skapt för dessa märkliga krumelurer som alla andra kallade för siffror! Bamse ser ut att ta det lätt
med siffror - som är så svåra!


Om man har svaga sidor får man skaffa sig ett kompensationsområde. I mitt fall läsning. Jag hade sedan länge knäckt läs- och skrivkoden och jag läste och läste. Fick ofta läsa högt för klasskamraterna. Flytande och utan att staka mig. Ögonen flög över raderna och omvandlade de så välbekanta krumelurerna till ord och till meningar. Ögat såg hela ordet och inte de enskilda bokstäverna.  Skriva gick lika strålande och orden var lätta att forma, här behövdes minsann inget ljudande. Detta var något jag var bra på - låt mig läsa, låt mig slippa räkna. Låt mig slippa fler sudoku...
Kamraterna tragglade.
För lätt för mig som läste sagor
på egen hand.God eftermiddag önskar jag er alla korsords- och sudokulösare.


Skogseva

Brutet kontaktnät

Sätt en man i en grävare och han kapar ofelbart vår telefonledning. Så även i dag. Det är stora grävningsarbeten på gång utmed vägen mot Genarp och där någonstans i djupa skånemyllan ligger en kapad telekabel. I den kabeln skulle en massa samtal till oss här i skogen rinna fram. Nu rinner de ut i jorden i stället. Löfte från Telia om en hopknuten kabel den tolfte. Den tolfte!!  Och nödsituationer då? Vi ligger i radioskugga och mobilerna fungerar inte hos oss, ska vi maila efter eventuell ambulans om det händer oss något? Nävisst nä - det går ju inte heller. Hur kan det ta Telia tre dagar att fixa en kapad kabel? Obegripligt. Förra gången kabeln kapades var vi utan telefon ett par veckor, det kändes som att leva i dödsskuggans dal ungefär. Avskurna från omvärlden. Tur att tidningsbudet orkade leta sig hit.
Trogen leverantör - i ur och skur, storm
och ishalka..


Ovanstående malör gjorde mig, om inte furiös, så i alla fall lätt irriterad, så när vi kom hem från träningen vid lunchtid kastade jag mig ut i trädgården för att hacka ihjäl några mullvadar. Högarna är många och jag har inte lyckat lura ett djur i fällan på länge. Nu krattade jag ut alla högar, grävde gropar som en galning, gillrade fällor och stoppade in i de förhatliga gångarna och dekorerade sedan med upp och nervända pytsar plus en kartong över fällgroparna. Snyggt men inte pråligt, som vår mamma brukade säga.

Fiffig fångstmaskin felar ibland.


Passade på att inspektera lite i trädgården och det ser ut som om rosorna har farit illa i vinter. Många grenar bortfrusna på våra "Iceberg" och stora delar av vår "Maidens blush" har hamnat i en eller flera rådjursmagar. De ska också överleva vintern, men måste de äta just rosor? Trist när halvmetrar av rosorna försvinner i deras magar. Kan de inte nöja sig med att äta av solrosfröna som alltid är framdukade i fågelborden?

Ljuvligt ljuvliga "Maidens blush".


Irritationen över Telia, mullvadarna (båda klassificeras numera som ärkefiender) och stubbade rosor drog igång ett migränanfall hos mig. Min migrän är en snäll sak som bara ger mig lätt huvudvärk, men den förvarnar med ytterst obehagliga blixtar och synbortfall på höger öga. Efter en stund kommer huvudvärken på vänster sida, lätt bultande, fullt uthärdlig. Oftast behöver jag inte ens ta något smärtstillande. Det obehagligaste är faktiskt synbortfallet. Blind på höger öga en stund - inte roligt.


Huvudvärk kan komma plötsligt...


Måndag - träningsdag! Träningspasset skedde under övervakning av vår trevliga instruktör, Lotta. Hon skulle efter våra tio gånger kolla så att alla rörelser utfördes på rätt sätt och jag fick dessutom ytterligare en maskin för "Trädgårdsmusklerna". "Trädgårdsmusklerna" sitter hos mig i ryggen i midjehöjd och är alltid de som först gör sig påminda i min kropp när grävnings-/krattnings-/ansningsarbetet dras igång på våren. Maskinen var ytterligt lätt - man vickar lite fram och tillbaka i en stol - men det kändes duktigt i musklerna!
Är detta månne "Trädgårdsmuskeln"?


Nu ska jag sätta mig i soffan och sura över telefondöden medan maken steker middag åt oss. Sallad - vad annars.

Trösterik mat?


Av någon anledning har internet fungerat av och till i eftermiddag därför kommer även i dag en blogg, men om nätet är ur funktion i morgon.... ja, då får ni ta till en god bok i stället.På återseende


Skogseva

Födelsedagar


Ett nytt litet flickebarn är fött i släkten. Såg sitt första lampljus tidigt i morse. Föddes av en maginfluensasjuk mamma! Det gick det också.

Tiderna har inte förändrats vad gäller
babyfärger, blått för pojkar, rosa för flickor.Det får mig att minnas mina egna tre förlossningar.

Första barnet, en son, föddes 1962. Då var det stora vattenlavemang som gällde för att man skulle föda "rent". En och en halv liter om jag minns rätt. Som skulle ut igen under stor vånda.


Visa full storlek

Den här är så föråldrad att man kan använda den
i leken "Gissa föremålet".


All könsbehåring skulle bort och rakades av med rakhyvel som lämnade små, små blödande sår. Allt skulle vara rent. Man skurades ljusröd i ett badkar av en beskäftig och hårdhänt personalkvinna. Inget upphåll för att det råkade komma en värk inte. Tjafs. I födelserummet lämnades man ensam med sitt onda. Timme ut och timme in. Pappor var inte tillåtna att närvara - vad skulle de där och göra. Pappor = besvär. Då och då tittade en människa in och tryckte en trätratt mot onda magen. Sedan - ensam igen.
Kördes hårt in i magen - eventuell värk
togs ingen hänsyn till.


Jag minns att jag kröp runt i förlossningssängen, där skulle man nämligen hålla sig, fick inte lämna den. Opraktiskt för personalen om man var uppe och sprang när de skulle lyssna i tratten. Plats och ligg! Lustgasmaskinen drogs in i rummet mot slutet av förlossningen. Inte förrän det precis var dags att trycka ut barnet var personalen på plats. Drog ut gossebarnet, tog honom med sig och gick igen. Återsågs i en glaskärra när jag kördes till eget rum, blodtrycket var högt. Gossen åkte till rummet med övriga nyfödda. Jag kan inte minnas ett vänligt, uppmuntrande eller tröstande ord. Kallt, kalt och sterilt. 
Kalt och sterilt. Otrevlig miljö för
bakterier och barnafödande kvinnor.


Andra barnet, en dotter, föddes 1965. Det stora vattenlavemanget hade krympt till en liten histora, stor som en tandkrämstub. En klar lättnad. Den skrubbande damen och badkaret hade ersatts av en dusch som man fick klara av på egen hand. Rakningen var minimal. Pappor var tillåtna att närvara och medverka. Så blev det emellertid inte. Jag befann mig redan på  BB, var inlagd sedan ett  par dagar för  högt blodtryck och äggvita i urinen.

 


Uthärdligt även under en värk.


På natten satte förlossningen igång och tanken var att jag skulle ringa efter barnafadern som alltså skulle närvara. Telefonnumret var bortsopat ur min hjärna! Kunde inte vårt eget telfonnummer! Kunde inte ringa efter den blivande tvåbarnspappan! Personalen var inte till någon hjälp. Tänkte minsann inte gräva fram vårt telefonnummer. Seså, nu måste vi upp till förlossningen! Det får vara, du klarar det säkert själv! Och det gjorde jag ju. Helt klart oftare besökt av trattdamen, jag var ju lite grand i riskzonen. Glada tillrop och uppmuntran fanns inte då heller - det hade helt enkelt inte blivit modernt! Inte i Malmö i alla fall! Det tog bara ett par timmar att föda dottern, så lustgasen hann aldrig plockas fram. Jag hann aldrig tära på det förrådet. När dottern var född visades hon upp - och bars bort. Återficks inte förrän vi åkte ner på avdelningen igen.


Förlossningsrum

Så här fint minns jag inte att det var...


Tredje barnet, en dotter, föddes 1971. Här skulle protesteras! Jag skulle vägra lavemang och vägra att vara ensam med min smärta i ett urtråkigt förlossningsrum. Jag skulle inte rakas. Jag skulle inte ligga där timme efter timme utan glada tillrop. Jag skulle stanna hemma så länge jag bara kunde. Jag skulle föda på mitt eget sätt - nästan. Steg upp på morgonen när jag kände att något var i görningen. Duschade och tvättade håret. Lade makeup - viktigt!
En snygg ögonmakeup kanske
inte underlättar förlossningen
men försvårar inte heller.


Inget mer hände, lade mig igen och sov några timmar. Dagen förflöt lugnt och utan ont. Det var fars dag så vi åkte och gratulerade farfar. Åkte hem och lagade spaghetti och köttförssås. Nu hände nog något. Något började kännas och aptiten var inte så stor. Mormor som skulle passa de stora barnen tillkallades. Men nu måste vi nog ge oss iväg. Hann precis in. En kvinna ropade mina data som jag bekräftade medan en annan satte en skjorta på mig och en tredje rullade fram en bår. Snabbt upp till födelserummet där barnet föddes medan jag lyftes över till förlossningssängen. Kvickt och lätt! Dramatiskt men odramatiskt. Jag styrde själv min förlossning. Aldrig mer skulle någon få bestämma över min kropp! Det klarade jag bra själv. Efteråt mådde jag utmärkt och barnet också. Jag var fortfarande fräsch med hår och makeup på plats!
Min kropp bestämmer jag själv över så
länge jag har talet i behåll.Får se hur
det blir när jag blir gammal. Måtte jag
vara lika stursk då.Dagen är regngrå och disig - en riktig skånsk tidig vårdag. Mullvadshögarna ligger som fula bruna vårtor i gräsmattan och talgoxarna drillar. Katten Timjan är orolig och ska ömsom ut ömsom in. Blöt som en mollusk får han torkas torr med hushållspapper som vi är storkonsumenter av.

Eftermiddagen ska få förflyta stilla. Maken möblerar om bland böckerna, som återigen blivit lite för många. En del ska transporteras bort, sorgligt...
En god bok kan dessutom vara vacker..

God eftermiddag och god middag önskar


Skogseva

Mässa för en smutsvit Helleborus

En tur in till Malmö för ett besök på villa- och trädgårdsmässan. En dyr historia - fyrtio kronor i parkeringsavgift och två gånger etthundratrettio kronor i inträde. Bara för att titta på samma smutsvita julrosor som visades i fjol! Och samma fröstånd med samma fröer, samma hoyasällskap i samma stånd som i fjol, samma pelargonsällskap i samma stånd som i fjol - förmodligen samma hoyor och pelargoner som i fjol också.
Hoya carnosa - är vacker och väldoftande och otroligt
kladdig. Det rinner rejält med nektar från blommorna. 


Helleborus förstår jag mig inte på. Dessa tråkiga blommor som alltid tittar ner i backen och alltid har smutsfärg. Smutsig vit, smutsig rosa, smutsig lila. Om man vill ser hur blomman faktiskt ser ut (jag vet inte varför man skulle vilja det), får man lägga sig ner på marken. Möjligtvis kan man imponeras av deras relativa tapperhet. Blommar, icke som det sägs till jul, men i januari/februari. Jovisst - tappert.

Jodå - på nära håll är den fin, men den visar ju aldrig
upp sin skönhet.


I villaavdelningen var det samma värmepannor, samma  "prydnadsspisar", som eldas med någon slags vätska, och en rasande mängd av badkar, armaturer och köksskåp. Badkar med en glassida. Det var nog den enda nyheten - ett fynd för en exhibitionist.

Jag föredrar badkar utan glas. Detta är snyggt.
Från italienska (naturligtvis) Boffi.


Ingen mässa utan demonstrationer av mirakelmedel, mirakelmetoder och mirakelredskap. Det är alltid en liten kortväxt göteborgare som demonstrerar miraklet. Mirakelfönsterskrapan - liten tjock göteborgare. Mirakeldammsugaren - göteborgare med kolsvart färgat hår. Mirakelmattan som suger åt sig smutsen - stor göteborgare med tordönsstämma. Gemensamt för alla är en göteborgsk svada som oavbrutet rinner ut mellan deras läppar. I tre mässdagar. Beundransvärt!

Det finns nog i alla fall tre göteborgare som
har rejält ont i halsen på söndag kväll.Lite kompletteringshandling krävdes trots veckohandlingen. Vi är, som jag sagt tidigare, storkonsumenter av ägg. Det går åt trettiotre ägg i veckan - för två personer - ett svårslaget rekord. Äggröra varje morgon, måtte jag inte tröttna innan idealvikten är nådd. Vi borde nog satsa på en egen hönsfarm
om vi ska äta så mycket ägg. Enligt maken
måste vi ha minst trettio höns för att vara
självförsörjande.


Till äggröran tre rejäla skivor rökt eller kokt skinka. Det blir många paket skinka i veckan. Skinka kan vara god eller hemsk. Den hemskaste är, förmodligen, gjord av hoppressade bitar och har ett överdrag av något obeskivligt slemmigt. Sådan köpes icke. Men några skivor av Jakobsdals (ett göteborgsföretag) rökta skinka går bra. Allt är ju numera, dessvärre, färdigskivat och förpackat i något slags normalstora paket. Mannen, som i min ungdom stod bakom köttdisken, med den vita båtmössan käckt på sned, är utdöd. Stendöd. Kommer aldrig åter. Han som med hurtig röst sade: "Och hur många skivor vill frun ha, åtta kanske?" och så skivades det upp åtta eller elva skivor. Eller två. Man önskade och det verkställdes. Till flydda tider återgår min tanke än så gärna! En del var bättre förr.

Oj då.. .De som stod i butiken på 50-talet
var lite snyggare. Inte fullt så blodiga...Helgfrid har infunnit sig, brasan värmer gott, maken står i köket och lagar mat, katterna sover. Tillvaron är behaglig.
Rapport har inkommit från yngsta dottern: Koltrasten hördes i kväll söder om Skurup. Det bästa vårtecknet av alla.En skön lördagskväll önskar jag er alla mina kära läsare.


Skogseva

Den jag inte blev

Drömmar kan gå itu..

Jag blev aldrig Prima ballerina. Den drömmen slocknade ganska tidigt i mitt liv. Jag fick aldrig sätta mina tåspetsskor på de klassiska dansscenerna. Jag fick aldrig svepa fram i min tutu på Bolsjojteaterns scen, ingen assemblé, inget pas de deux med Nureyev. Ingen plié i Covent Garden.


Alltid lika undersköna rörelser.  Styrka, balans, grace, långa starka muskler - en perfekt dansör. Nureyev så klart.Jag blev aldrig den stora författaren. Pennan gick inte riktigt min väg. Det fanns för många ord och att välja det rätta var svårt. Meningarna var aldrig tillräckligt vassa. Historierna tråkiga och teman banala. Allvaret aldrig tillräckligt allvarligt och det muntra inte särskilt roligt. Ingen originalitet i det skrivna ordet. Refuserad i det enda alster som synats av ett professionellt öga. Talanglös.


Han blev författare...Jag blev aldrig fyrabarnsmamma. Det var nära, men jag blev det inte...


Ibland väljer man, av olika anledningar,
att inte föda sitt barn.Jag blev inte ens blondin. Jag ville så gärna prova. En enda gång i mitt liv. Jag var hos min frisör i dag, men hon avrådde. Det skulle förmodligen inte bli bra. Kanske bli mera åt morotshållet till. Jag skulle nog bli missnöjd. Jag skulle se blek ut och hon kunde inte ansvara... Jag avstod.

Inte ens blondin...

En osedvanligt vacker, och ung, blondin.Jag får tänka på gamle åklagaren som alltid hyllar medelmåttan. Det är tryggt och lugnt. Medelmåttans värld är den lugnaste av världar. Man vet vem man är och var ens begränsningar finns. Livet flyter fram utan att man ständigt är efterfrågad, jagad, står i centrum.
Det kanske är så - men en liten, liten talang skulle jag nog vilja ha. Nu när jag inte fick bli blondin!


God kväll


Skogseva

Ingen rök utan eld


Om man hamnar på den berömda öde ön och får välja i förväg vad man absolut måste ha med sig (bisarra tanke), vad skulle man välja. Vad skulle du välja? Vad skulle jag själv välja? Skulle jag kunna tänka rationellt och ta med nödvändigheterna. Vad är nödvändigt egentligen. Nödvändigt för att uppehålla livet. Mat och dryck - jovisst. Tändstickor måste man ha. Jag borde veta - jag har ju faktiskt nästan hamnat på en öde ö en gång.
Det krävs mycket mat för att livnära åtta personer under
en dag. Och, av någon anledning som jag inte begriper,
speciellt om man vistas på eller vid havet.En båttur i skärgården tillsammans med familj och systerfamilj. Det var länge, länge sedan. Mer än trettiofem år. På den tiden rökte jag. Riktigt inbiten rökare. Såg alltid till att cigaretterna var med - och det var de. Två familjer med, då, sammanlagt fyra barn blev en hel drös med människor. Till en hel drös med människor krävdes en jättepackning av filtar, dynor, handdukar, sololjor, mat i form av fast mat för de som hade tänder och kunde tugga normalt, och puréer för de tandlösa i besättningen. Drycker av olika slag, varma och kalla. Kam och spegel för de fåfänga. Och så cigaretterna. De, då, livsnödvändiga.


Nödvändigheter i livet för trettiofem år sedan, numera räcker det med solcreme
och knappt det ens. Jag har slutat med det "aktiva" solande.Det tuffades ut i skärgården. Långt, långt ut. Det hann rinna mycket vatten under båten. "Svanen" hette hon och såg lite grand ut som "Rundan" i Malmö. Fast vit. Vi åkte i många timmar ut till en vacker och öde ö.
File:Karta över Mörkö från 1803 av S Hermelin.jpgUtanför Mörkö någonstans finns en ö som
heter Äppelgarn och jag tror att det var där jag
blev så "strandsatt". Storasyster kommer
säkert att rätta mig om jag har fel.
Allt lastades ur båten och vi slog vårt dagsläger på klipporna. Bredde ut oss med dynor, filtar och sololjor. De större barnen lades i blöt och det minsta barnet hängdes upp i ett träd. Av en badrock gjordes en funktionsduglig hängmatta som bebisen stängdes in i. Det var varmt och skönt och förmodligen inte så mycket luft inne i badrockskokongen så ungen somnade tvärt. Och så var vi av med några i besättningen och lugnet infann sig. Och rökbehovet.


Nikotintuggummin fanns inte på den tiden.
Det borde det ha gjort.När jag hade letat igenom packningen tre gånger insåg jag det fasansfulla - Inga tändstickor! Och en öde ö! Man måste i alla lägen vara kreativ, annars överlever man inte. All kreativitet plockades fram och så även en träpinne och en bit drivved. Infödingar har i alla tider (nästan) gjort upp eld genom att snurra en pinne mot en bit torrt trä. På något sätt. Jag försökte. Snurrade och snurrade. Jag försökte tills jag blev väldigt varm om fingrarna. Det var emellertid det enda som blev varmt. Drivveden var kall och omedgörlig. Icke samarbetsvillig det minsta. Jag gav upp. Det gjorde inte rökbegäret.


Att ha ett modernt elddon i fickan är nödvändigt om man inte
behärskar konsten att "snurra fram" eld med pinnar.
Svåger hov upp sin röst och sade sig tro att det nog fanns bebyggelse på andra sidan av den öde ön. Jag var desperat, tvingade med storasyster som färdledare, och så satte vi igång vår expedition. Travade över mossbevuxna klippor och genom barrskogar. Varmt och svettigt, men nödvändigt. Efter en lång vandring under svåra umbäranden (jag fick skoskav) kom vi över till andra sidan av ön. Och - jodå, det fanns urinevånare! Två av dem höll på med något arbete vid en brygga. Att de inte skrämdes till döds när två svettiga kvinnor kom rusande ut ur skogen och började ropa på eld!  Men de visade sig vara vänligt sinnade och donerade en hel ask tändstickor. Med darrande händer kunde jag tända min så hett efterlängtade cigarett och så var det bara att starta återtåget. Expeditionen hade lyckats och bytet återfördes till baslägret. I triumf!Tändstickor har vi nästan aldrig hemma.
Däremot braständare till just brasan och
till alla de stearinljus vi tänder året om.Efter den svåra strapatsen fick vi så den välbehövliga fikan. Den kokta bebisen plockades rosig och glad fram ur sin badrockskokong och fick sin puré och de barn som legat i vattnet kallades upp för att äta stora ostsmörgåsar och för att deras skrynklig hud skulle återta normalt slätt utseende. Och jag, mest tillfreds av alla, bara rökte och rökte...


...fimpade för gott gjorde jag
för länge, länge sedan. Tack
och lov.I kväll är det konsert: Dvoràk, Liszt, Bruch, Beethoven, Ravel. "Feel good-konsert". Ja, det återstår att se och höra.
God eftermiddag önskar


Skogseva

Chokladblomma och Skalbagge

I den stora men tämligen usla ICA-butik vi handlade i i går finns även en lite bokavdelning. I bokavdelningen var det rea. En del vanliga böcker som bästsäljande deckare av Liza Marklund, jätteböcker om chokladkakor och chokladdesserter, föräldraböcker som "Nannyboken" och ett oändligt antal kokböcker. Barnböcker förstås. Böcker om Halvan, gillad av sexårsbarnbarnet, olika lärasigräknaochläsa-böcker och så Mamma Mu! Denna förmänskligade kossa har i reaboken fått ett sår och blir ompysslad av sin kloke bonde. Den egoistiska och småelaka Kråkan ska hjälpa till men äter naturligtvis själv upp den glass som skulle kyla bulan i Mamma Mus panna. En pippi jag lätt kan identifiera mig med - den boken köpte jag!


Mamma Mu får ett sår med CDMamma Mu är nyfiken och pigg
på upptåg men det går galet ibland...
Några böcker fanns på psykologihyllan och däribland en som jag funderat på tidigare, "Gå ner i vikt med kognitiv beteendeterapi" av Lisbeth Stahre. Eftersom jag undrat lite över KBT-behandling överhuvud taget, tyckte jag att det kunde vara intressant att se om det däri finns något litet jag kan använda mig av i mitt eget förhållningssätt till mat. Den boken köpte jag!Viktig eller oviktig bok?En lustifikation: På omslaget till boken finns en blomma som jag tror mig ha examinerat till Cosmos atrosanguinea "Chokladblomma". Någon djup symbolik i det? "Riktig choklad - för evigt borta. Nöj dig med doften från Chokladblomman!"
Chokladblomma 'Hot Chocolate', Cosmos atrosanguinea 'Hot Chocolate'


Chokladblomma, foto Mats Olsson.
En chokladdoftande skönhet.Bland bokhögarna fanns också många underligheter. "Sluta kämpa, börja leva", "Erotiska hemligheter", "Leva med hästar", "1001 filmer du måste se innan du dör" och "Magträning för alla". I den sista boken finns bilder på ett stort antal omöjliga ställningar som en kropp kan ställas, sättas och läggas i. Varje ställning har ett namn som "Halvmånen", "Plankan" (i många olika steg), "Fällkniven", "Sidocrunches" och "Död skalbagge". Allt ser lika plågsamt och omöjligt ut. Naturligtvis inte för de som utför rörelserna på bilderna. Trådsmala Trettioåringar. Men för mig. Icke Trådsmal Sextiofemåring! Den boken köpte jag! Jag ska bli av med magfettet, så här ska göras Skalbaggar och Fällknivar dagligen!I den här boken finns många magplågor...
 

Magövningar, bryggan

...som "Bryggan" till exempel.
Det ljuvliga men ganska blåsiga vårvädret vevade igång min längtan efter trädgårdspyssel. På med mina Aigle och tjock tröja, trädgårdshandskar och solglasögon. Fram med krattan. Jag krattade nedfallna grenar i en och en halv timma. Våra två stora almar gick till de sälla jaktmarkerna förra sensommaren och nu faller mängder av smågrenar. Träden ska tas ner med det snaraste och någon slags ersättning skaffas. Det är emellertid inte lätt att ersätta två tjugo meter höga träd. Det troligaste är att det blir pilar eller björkar, som växer ganska snabbt.
Curtain by Poppins' Garden.


En hängpil att drömma om..Nu ska jag göra en eller ett par "Brädor" eller kanske en "Död skalbagge" före min efterlängtade dusch.God eftermiddag önskar


Skogseva


Museimus

Kortrapport:

Träning på förmiddagen och var helt ensamma lokalen. Det går bättre och bättre och kroppen känns faktiskt starkare även  om vi inte hållit på så länge. Hoppas att vår utthållighet är god och att vi inte tappar lusten - ännu så länge känner vi oss motiverade.

Motivationssymbol, även kallad morot.Efter träningen hem för en snabbdusch och sedan ilade vi in till Malmö för att gå en sväng på muséet. Det var några år sedan sist och vi var nyfikna på eventuella omändringar där och på deras fasta konstutställning. Det var inga revolutionerande omändringar precis - rävarna stod och glodde på samma gamla, väldigt döda höna, som de gjorde när jag var barn för sextio år sedan. Redan då hade den varit avliden länge, den sköts redan 1901. Inte undra på att den ser sliten och trött ut!


Kan platsa bland de uppstoppade rävarna.
Denna ser fräschare ut än den där befintliga hönan.Det nyaste tillskottet på muséet var en liten grotta där man genom en knapptryckning kunde starta en jordbävning. En ljud- och känselupplevelse. Räligt, för att uttrycka sig på ren skånska! Den "äkta" bävningen låg för nära i tid för att jag ville bli påmind om hur det lät och kändes.
"Fiskavdelningen" är ganska fin och definitivt utvidgad sedan jag var barn då det simmade några trötta torskar och inget annat i de, för mig som litet barn, så skrämmande akvarierna. Vi hade turen att få se en av huggormarna äta upp en liten skär musunge. Dramatik i litet format.

Mumsig musunge - mat  för en huggorm.Om jag ska recensera museibutiken får den tre stjärnor av fem, medel alltså. Verkligen inget överdåd. En del bra litteratur, alldeles för lite övriga saker. Brioleksaker är väl inte det jag skulle leta efter i en sådan butik, men det fanns i alla fall.
Hör taxen hemma i en museibutik?Museibutiken, Slottsholmen

Ganska tråkig för att vara en museishop.


Veckoshopping i ICA Maxi i Västra hamnen, stor affär - men, nej. Maken packade just upp den ruccolasallad vi köpte där och den ska lämnas tillbaka i morgon. Den måste ha varit död redan före hemtransporten!Middagen i form av färdiggrillade revben och sallad väntar. God kväll önskar


Skogseva

Nostalgia

I fyrtiotalets Malmö fanns det gott om barn. Det kryllade av barn och småungar. I hyreshusens små lägenheter trängde familjerna ihop sig med sina stora barnkullar. Tre barn var inte så många, fyra och fem vanligt. Oftast i tvårumslägenheter, tre rum - rena lyxen! Barnen fanns överallt - i trappuppgångar, parker, på gator och gårdar. Fast i trappan fick man inte leka, då kom farbror Blixt och mullrade och då flydde man snabbt ut på gården igen. Farbror Blix var gårdskarl och rensade igensatta toaletter, fixade rinnande kranar och morrade åt oss ungar om vi vågade oss ut på den lilla gräsmattsplätten som hade ett lågt gult (tror jag) staket runt omkring och en grön skylt där det stod:Gräsmattan får ej beträdas


Gräsmattan var en grön prydnad framför huset och nåde
den som satte sin fot på den. Vi balanserade på det låga räcket
som omgärdade den och om man föll ner på fel sida och
trampade på det gröna tittade man sig snabbt omkring för
att se om någon hade uppmärksammat den begångna synden.
Leka fick vi göra på gården. Gården hade, och har, 5-våninghus på tre sidor och var vår skyddade och ombonade lilla värld. Sju trappuppgångar mynnade ut på gården. I varje "trappa" bodde mellan tio och trettio(!) barn i varierande åldrar, så lekkamrater saknades aldrig. En del av barnen var förstås stora, för oss redan tanter och farbröder som vi småflickor neg för. I adertonårsåldern fick de bidra till familjens försörjning om de inte "studerade".  I bostadsbristens Malmö fick ungdomarna snällt bo hemma till långt upp i åldrarna och det i trånga lägenheter. Det krävdes nog en hel del tålamod både från tonåringarna och föräldrarna för att klara av det.


Unga flickor var kopior av sina mödrar. Tonårsmodet
kom inte förrän på 50-talet med Gunilla Pontén."Våra" hus stod färdiga 1945 då vår familj flyttade in. Då var jag två år och storasyster fem år. Modernt och fint var det i lägenheten med badrum, gasspis och kylskåp. Tvättstuga i källaren med en stor gaseldad tvättmaskin, vådsamt bullrande centrifug och ett torkrum med lika bullrande fläkt. Tvättmaskinen  fick fyllas på med vatten upp till en viss nivå, tvättmedel hälldes i  och sedan fick man vakta termometern och stänga värmen vid rätt temperatur. Maskinen skulle gå ytterligare en stund och sedan tömmas på vatten. Efter det tre sköljningar minst. Krana i och tappa ur för hand. Det tog sin lilla tid att tvätta och det blev mycket spring - upp och ner.


Persil var tvättmedlet som användes
 - om jag minns rätt.


I källaren fanns också ett mangelrum med en stor stenmangel som kunde klämma fingrarna av en, och ett piskrum där man piskade mattor. I piskrummet en fläkt som var så stor och så farlig att jag fortfarande känner obehag vid tanken på den. Renligheten stod högt i kurs och det var ett ständigt tvättande, manglande och piskande bland husens kvinnor. Med jämna mellanrum kom Aniticimex och lyfte på madrasserna och tittade bakom tavlorna efter oönskade djur. Man kan tänka sig vilken skam det hade varit för en hårt slitande hemafru om något litet kryp hade hittats.


Här lektes det på gårdarna vid Regementsgatan så det stod härliga till. 25:ans ungar
låg i ständig fejd med 27:ans, mest i form av munhuggning och utslängda glåpord.
Biltrafiken var sannerligen inte störande på fyrtiotalet och de miljövänliga spåvagnarna
hade ännu inte skrotats av de dåligt framsynta styrande!Bland barnen på gårdarna fanns det självklara ledare och på vår gård hette hon Rita. Rita var snäll. En lekledare av stora mått. Hon organiserade, styrde och ställde. Hon arrangerade teaterpjäser och fick oss alla att tigga oss till en slant för inköp av kräppapper i ljusblått, gult, rosa, grönt. Sedan syddes det för brinnande livet nere på gården. Små kjolar och liv i kräppapper. Det snurrades till små kräppappersblommor att ha i håret. Kronor till prinsen och prinsessan klipptes av "guldpapper". Den kungliga karossen drogs av två större pojkar som inte var pigga på att klä ut sig, men som kunde tänka sig att agera hästar.


Någon förälder ägde tydligen en kamera och förevigade det kungliga följet.Gatorna var lika självklara lekplatser som gården. Ville vi ha ytor var det gatorna som gällde. Där spelades brännboll och hoppades långrep. Det var inte många gånger vi behövde hoppa upp på trottoaren för att släppa fram en bil. Inte heller var det många bilar som stod parkerade - bil var inte var mans egendom. Gatubullret ganska lågmält.


Rgementsgatan i höjd med Borgarskolan. Lindarna står fortfarande på plats.
De fälldes för att bilarna skulle ges bättre plats, om jag inte minns fel.
Biltrafiken är inte så överväldigande precis.Nu börjar snart nostalgiska tårar falla i tangentbordet och jag tror inte att det tål väta därför säger jag: "God eftermiddag på er alla".


Skogseva

Lervälling och rotmos

Nu är så gott som all snö borta från våra höjder och vägen är en enda lervälling som snabbt och effektivt täcker alla bilar med en ful gråbeige sörja när man kör på den.
Maken och jag har gått en långpromenad och med tanke på vägarnas utseende är den enda tänkbara fotbeklädnaden just nu stövlar. Längre fram när tjälen gått ur marken och det börjar torka upp är det svårare att välja ett bra fotplagg för vandringar. Jag är ägare till ett par sköna kängor som köptes för nio år sedan för tvåhundra kronor! Ett sanslöst fynd. Sköna som aldrig det - vintertid kan de gå många mil med mig utan att trötta ut mina fötter. Men vår och sommar är de lite varma och tunga. Ett par riktiga vandringskängor måste inhandlas.


En Lundhagskänga är en dyrgrip som får vårdas ömt,
men då håller den nog den tid jag har kvar att vandra.En promenad togs även i går eftermiddag när dotter och svärson och vackra svarta Arwen kom. Arwen var glad och skuttig och sprang fram och tillbaka över vägen framför oss. En pinne tuggade hon i sig så att flisorna flög omkring. Det skulle visa sig inte så nyttigt, på morgonen låg det en liten illaluktande hög med flisinnehåll i hennes korg. Hon fick en frukost bestående av gårdagens gratängpotatismos att bädda in eventuella kvarvarande flisor i.


Alla hundar kan misslyckas någon gång...


...katter misslyckas hela tiden!


Gårdagens soppa var jättegod och likaså Walewskan. Vingelédesserten kommer jag inte att göra om men vi hade i alla fall roligt när vi försökte ta oss ner i den. Några dynamitgubbar hade varit oss till stor hjälp. Geléet var hårt! Erbjöd mycket tuggmotstånd! Jag ska nog fortsättningsvis hålla mig till de vanliga gelatinbladen och inte pulver. Jag kanske räknade fel någonstans.

Serveras med fördel till vissa gelédesserter.Det blev en del drinkar och ganska mycket vin också. Och mycket prat. Vi drällde i säng halv tre i natt! Inte så pigga på morgonen precis. Men upp och hoppa och stek bacon och tillverka äggröra! Grädda bullar och fixa mjölkkaffe! Fram med juice, ost och skinka. Livsandarna återvände faktiskt, sakta men säkert. De drog sig emellertid lika snabbt tillbaka när frukosten var aväten och dotter och måg vände åter mot Helsingborg. Det var skönt att krypa upp skavföttes i soffan med en filt över alla "skavfötterna".Pläd Lawrence Pearl


En pläd över fötterna är nödvändig när man
ligger på soffan, ju lurvigare desto bättre.
Katterna gillar det också! Om pläden inte är
lurvig från början blir den det garanterat
med tiden.Nu tänker jag tända en brasa och låta resten av eftermiddagen förflyta i lättjans tecken. I dag ska vi sona alla matsynderna från i går. Det blir till att sona med rotmos och fläsklägg! Inte så svårt tycker vi.God eftermiddag önskar


Skogseva 

RSS 2.0