Systerskap och orättvisor

Orättvisor mot kvinnor har alltid varit stora i hela världen. Rösträtt är bara ett exempel där männen länge fått rösta och kvinnorna tycka i tysthet. I Schweiz fick kvinnor vara tysta ända fram till 1971. Så sent som 1990 fick kvinnorna i kantonen Appenzeller rätt att rösta i kantonala val. Kvinnorna i Schweiz måste vara av en säskilt tålmodig sort.I den, vad kvinnlig rösträtt beträffar, efterblivna Schweiziska
kantonen Appenzeller tillverkas en god hårdost, som fått
namn efter kantonen. 
Patriarkat har funnits och finns lite här och där medan matriarkat är mycket ovanligare. Om jag inte minns fel finns det en folkgrupp på Sumatra som leds av en eller flera matriarker. Det skulle vara intressant att veta hur det fungerar. Om det är fred- och fridfullare, hur man behandlar männen och hur man fördelar uppgifterna sinsemellan. 


Kvinnligt överhuvud på Sumatra?
Jag gillar den blå stekgrytan som
överhuvudet har över huvudet.
Lika lön för lika arbete är väl något som ännu så länge inte är helt genomfört. En man får alltså högre lön för att han är - man! Här kan det alltså vara befogat med könsbyte om man vill ha en hundralapp mer i lönekuvertet.


För samma arbete händer det ibland att ena halvan får mer betalt än den andra. 
Gissa vilken...Det finns många orättvisor på det lilla planet också.
Ni som är lite äldre minns säkert tidningen "Lyckoslanten" som vi fick i skolan.

Ett exemplar av den sedelärande tidningen.
1942 var jag inte född, men storasyster
var två år gammal.
I tidningen fanns serien om "Spara och Slösa".

Spara hade välflätat blont hår, prydliga klännningar och hon stoppade minsta slant i sin redan välfyllda spargris. Hon var glad, artig, vänlig och snäll mot människor och djur.

Slösas hårrosett satt alltid på trekvart i det slarvigt kammade mörka håret. Strumporna brukade vara nedhasade och hon handlade godis för vart korvöre hon fick i sin hand. Hon var alltid sur och trumpen och hennes spargris var tom.


Spara och Slösa, dag och natt, ljus och
mörker, gott och ont, vitt och svart.
Min storasyster var och är (med lite hjälp) blond med förtjusande lockar. Jag var och är (med lite hjälp) mörk med spikrakt hår. Min syster var ordentlig, jag slarvig. Min syster var förtjusande, jag blyg och trumpen. Min syster åt sitt godis långsamt, jag snabt och tiggde sedan av henne. Min syster sydde dockkläder med fina små stygn, jag tråcklade med stora stygn. Min syster var Spara, jag var Slösa.
Min syster är/var  tre år äldre och stark, hon klarade nästan att kväva mig med en kudde. Jag var spinkig och klen och kunde inte göra om det konststycket, utan fick nöja mig med att banka på henne med trägalgar så att flisorna rök.
Krigsmateriel?

Nu har Spara/Slösa-gränserna suddats ut och trots kvävningsförsök och sönderslagna galgar är storasyster och jag såta vänner,


...precis som de här två.
En Slösa fick aldrig vara Lucia. Därtill krävdes en Spara, som dagen till ära fick lösa upp sina flätor och låta guldlockarna svalla fritt över vita linnet. I min klass i småskolan (klass 1 och 2) gick en Spara som alltid fick vara Lucia. Det var ju bara det att hon lurades! Hon såg ut som en äkta Spara med guldlockar och allt, men hon var i själva verket en förklädd Slösa!  Hon var stygg och elak när ingen såg på. Hon slogs som en Slösa. Denna blondlockiga och i övrigt useendemässigt ljuva varelse fick ävenså vara Prinsessa i en pjäs som sattes upp inför en avslutning. Sitta i kungens knä och Uttala Önskningar iförd Rosa Prinsessklänning. 
Hallå där! Finns det inga mörkhåriga prinsessor?
Jag fick vara sotare! Sot på kinder och näsa, svart luva på det spikraka håret, svarta kläder! Fult och otjusigt. Att mina repliker var fler än Prinsessans var inte viktigt för mig. Att jag hade lätt för att lära mig alla verser som sotarmurren skulle rabbla gjode nog en del i vår frökens val, men jag är också övertygad om att hårfärgen hade stor betydelse. I alla fall för att jag inte skulle få vara prinsessa.


Vad är väl en sotarmurre jämfört
med en prinsessa i en liten flickas ögon.Ett livstrauma - Aldrig Lucia, aldrig prinsessa!
Och med dessa sorgliga rader önskar jag er (som säkert fått vara både Lucior och prinsessor!) en god kväll.


Skogseva

Kommentarer
Postat av: Kör Eva

Hej Eva.Jag har inte heller fått vara Lucia eller prinsessa. :=(

Trist men sant.

Men tycker du inte att vi har klarat oss bra ändå ?

Det tycker jag.

Fint med alla gamla bilder.

Jag kan tala om att jag på den tiden var en slösa !!

Nu har jag bättrat mig. :=)

Ha det bra

Kram

Eva

2009-02-03 @ 21:14:12
Postat av: Anita

Jag hoppades att det där kvävningsförsöket var ursäktat för länge sedan. Jag har helt förträngt det. Numera känner jag mig inte heller som flickan Spara i något avseende.

Jag har förresten inte heller varit prinsessa, men väl Lucia en gång. Kram från storasyster

2009-02-03 @ 21:34:55
Postat av: Inger

Det här kan du få betalt för att skriva...L...likväl som Lena Rosendahl på SVD !

2009-02-04 @ 15:36:04

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0