Kortare inlägg

...p g a stor krasslighet i magen,

Natten har varit orolig - dagen är trött!




Någonstans i detta virrvarr av skära konstigheter har det gjort ont.




Nu är hela kroppen matt och trött och ska nog placeras på soffan, som för tillfället är ledig. Det är märkligt att när någon av oss är sjuk intar vi aldrig sängläge utan soffläge. Favoritkudden läggs i soffan och en skön filt dras över den för tillfället sjuka/sjuke. Det hela brukar kompletteras med en värmande katt på magen. I dag emotses en levande värmedyna med tacksamhet.





Vår stora katt Moses.
Det finns mycket värmekapacitet i detta pälsmonster.



Utanför skiner solen (faktiskt) men jag orkar inte bry mig i dag, den fettminskande promenaden får vänta till morgondagen. Jag har gjort en enda sak, satt upp mitt staffli. Får se om jag tar mod till mig i morgon och drar ett första penseldrag.





... fast jag ska nog använda palettkniv...




I dag är det ganska svalt här inne och brasan är nödvändig som tillskottsvärme, men veden håller på att ta slut. Vi har länge eldat med björkved från egna dungen som gallrades för tre år sedan. Det var så mycket jobb med dessa femton stora björkar som togs ner så vi bestämde att aldrig mer...  Nu jagar vi en vedleverantör!




En vedstack är ganska dekorativ.
Vi flyttade emellertid in vår under tak efter ett blött år utomhus.





När vi körde hem från Svågertorp i söndags kväll sprag en iller över vägen strax före svängen mot Ettarp. Vi trodde först att det var en mink, men sedan såg vi tydligt de ljusa teckningarna - den hade inte särskilt brått över vägen! Tidigare har vi i skogarna här sett mård och en sådan höll för ett tag sedan på att flytta in hos yngsta dottern. Det lär emellertid inte vara så trevligt att dela hus med mården, så den fångades i en fälla och förpassades till sällare jaktmarker.







Iller (Mustela putoris).
"Finns i de sydligaste landskapens jordbruksområden, men kan även påträffas
upp till södra Värmland, Närke och Östergötland.
Håller gärna till i uthus, stenkummel och längs vattendrag."





Maken såg vid ett tillfälle något som vi artbestämde till mårdhund. När vi berättade det för dåvarande skogvaktaren på Björnstorp sade han sig också vid ett tillfälle ha sett mårdhund! Det borde inte finnas mårdhundar så här långt söderöver men rapporter om iakttagelser  finns från Småland så helt otroligt är det inte. 
Invandringen av dessa djur via norra Finland ses inte med blida ögon och ett svenskt mårdhundsprojekt finns:

http://www2.slu.se/press/2008/mardhund/mardhund_svenskny.pdf






"Mårdhunden är en viktig vektor i spridning av sjukdomar, bland annat rabies; dessutom kan den sprida flera oönskade parasiter, däribland Echinococcus multilocularis. • Under rabiesepedemin i finland 1988-89 var mårdhunden den viktigaste spridaren av sjukdomen. • Echinococcus multilocularis är en bandmask som primärt lever i hunddjur, men kan använda gnagare som mellanvärd, och även människa. Inekterade djur som lämnar avföring på eller nära bär eller svamp kan leda till att ägg överförs till människan, något som kan medföra leversvikt hos oss." 


Om man läser ovanstående kan man förstå att detta är ett djur vi helst inte vill ha in i vårt land. Förutom att den kan sprida svåra sjukdomar är den dessutom storkonsument av ägg och fågelungar, framförallt hos markhäckande fågel.



Nu går jag och lägger mig.


Middag i dag:

Stekt ankbröst med Waldorfsallad och hasselbackspotatis. Det ni!











Anka + potatis +Waldorf = god middag





Trettondagshälsning från


Skogseva


















 

Kommentarer
Postat av: Yngsta dottern

Krya på dig! Här har barn nummer två precis hängt över toaletten - jo tack, nog spökas det i magar till både höger och vänster. Suck.

Vill gärna tillägga att även jag sett den berömda mårdhunden en midsommaraftonskväll på väg hem ifrån er. Ska kanske påpekas att jag körde och alltså var spiknykter, då vissa nog anser rosa elefanter och mårdhundar tillhörandes samma släkte...

2009-01-06 @ 19:38:45
Postat av: Kamilla Nyström

"fniss", kan inte låta bli att skratta. Beklagar magsjukan, sånt är ju inte kul. Men du skriver så roligt och målande så mungiporna drar sig automatiskt uppåt! och så blev jag faktiskt hungrig ti hi

krya på dig

kram

2009-01-07 @ 14:54:44
URL: http://kamilla-milla.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0