Fruktkompost

Sov alldeles för länge - sommartidsomställningen hade gått mig totalt förbi, så helt plötsligt var klockan 11 och frukosten inte avklarad - tjosan, som det kan bli! Den frukost som återigen består av bröd, smör, kaviar, ost och marmelad. Juice och mjölk med kaffepulver i. Livet leker! På med kläder och ut och andas vårluft. Lyssna på fåglarna och titta på de förhatliga mulllvadshögarna.
Vi kommer aldrig att få en perfekt gräsmatta
och det gör ingenting. Den gräsmatta vi har
är bara naturgräs som är nedklippt. Jag lägger
min kraft på rabatterna så får mullvadarna
lägga sin kraft på gräsmattan...


Jag grävde nytt hål och flyttade fällan - någon gång ska jag väl lyckas överlista det elaka lilla djuret. Nu finns det snart inte ett hörn i trädgården där mullvaden inte har underminerat rabatter och gräsmatta. De måste springa runt i tusentals under våra fötter. En tröst är att när gräsklippningssäsongen startar flyttar mullvadarna till lugnare nejder. Drar sig bort från bullrande klipparen och drar med hustru, barn, kusiner och bryllingar in i den betydligt lugnare fårhagen där de kan härja utan att någon ständigt och jämt springer efter dem med fällor i högsta hugg!
Får och mullvadar får samsas i samma hage - det är inga
problem för fåren i alla fall. Så här rara är lammungarna när
de kommer till oss i månadsskiftet april/maj.


Dagens stora händelse blev att dra igång Gröna Johanna, vår varmkompost. Det var minsann inte bara att slänga matresterna direkt i behållaren. Först skulle det  vara ett bottenskikt av grovt trädgårdsrens i form av klippta grenar och löv. Sedan ett lager finare trädgårdsrens, därefter ett lager av min suveräna stallgödsel = komposterad fårgödsel. Nu var det klart för den första tömningen av hopsamlade matrester. Gårdagens fruktskal bars ut i triumf och tömdes ned i Johannas mage.
Händelsen förevigades naturligtvis. Här åker
resterna från en fruktsallad ner i Johanna.


En liten plutthög av apelsin-, banan- och andra skal ligger nu och väntar på att maskarna ska göra sitt arbete och förvandla dem till mull. En omorganisation har gjorts i köksskåpet för att stora hinken med lock ska få plats. Däri ska alla matrester, förutom kött och fisk som är lite äckligt och illaluktande, och allt hushållspapper hamna. Bli till mat åt maskarna och sedan till mull åt rabatterna. Förunderliga kretslopp. Fantastiska nedbrytningsprocess. Det finns bara en fråga i min skalle - VARFÖR HAR VI INTE GJORT DETTA TIDIGARE!


Frågetecken

..det kan man fråga sig...


Efter detta stora steg mot ett naturligare leverne åkte vi och tränade och kände oss ännu duktigare och sundare. Så sunda att vi med gott samvete kan äta några, kanske inte så sunda, löjromstoast. En välkomstmiddag nummer två. Maken matar mig med favoriter - jag måste varit saknad. Gårdagens caesarsallad var - mmmmmmm... Dagens toast kommer att bli minst lika god.
Löjromstoast:
100 g löjrom
4 skivor vitt formbröd
1 msk smör
1/2 dl crème fraiche


Garnering:
1/2 rödlök
dill

1. Lägg löjrommen i ett kaffefilter och ställ i kylen i cirka 2 timmar för att den ska vätska av sig. (Hoppar vi över)
2. Skär brödet i rektanglar (vi tar hela brödskivor) och stek det frasigt i lite smör. Forma rommen till "ägg" med hjälp av teskedar, och lägg på brödet. Forma crème fraiche på samma sätt och lägg bredvid.
3. Finhacka rödlöken.
Garnera toasten med lök och en dillvippa.Mer behövs inte för att man ska må bra!God middag önskar


Skogseva

Kommentarer
Postat av: Yngsta dottern

Hämtade i helgen en kompost hos en kollega som precis gjort ett nytt fönster och därför inte kunde ha den kvar - den förstörde utsikten... Så jag får väl skriva ner receptet på hur den ska gödas, trodde nämligen bara det var att kasta i. Men tydligen icke. Ser fram emot morgondagen med leverans av nya mattan! Och diaréiga barnet mot en dag med mormor :-)

2009-03-30 @ 12:19:58

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0